Recycling: En stor andel av det som lämnas på återvinningscentraler är i såpass gott skick att det går att sälja på en andrahandsmarknad. Samtidigt visar en stor plockanalys.
En stor andel av det som lämnas på återvinningscentraler är i såpass gott skick att det går att sälja på en andrahandsmarknad. Samtidigt innehåller en del av dessa produkter farliga ämnen som bly, nickel och ftalater. Det visar en så kallad plockanalys av nära 17 000 enskilda produkter som IVL Svenska Miljöinstitutet och Envir har utfört på uppdrag av Avfall Sverige.
– Den här studien ger bara en ögonblicksbild som man bör tolka med viss försiktighet, men den visar ändå tydligt att det går att återanvända mycket av det som slängs, säger Johan Hultén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Plockanalyserna utfördes på två olika återvinningscentraler, både höst och vår. Av de produkter som bedömdes som återanvändbara utgjordes det mesta av varor som inte så ofta hamnar i begagnathandeln, såsom byggprodukter, verktyg och möbler till exempel. För att dessa produkter ska nå marknaden behövs troligen nya affärsmodeller, exempelvis samarbete med nya aktörer för att nå nya målgrupper, menar rapportförfattarna. Ett exempel skulle kunna vara genom en andrahandsmarknad för byggmaterial till hemmafixare.
Totalt sorterade projektdeltagarna över femton ton avfall och nära 17 000 produkter bedömdes. Drygt trehundra av dessa undersöktes också med avseende på farliga ämnen. Resultaten av de kemiska analyserna ger inblickar i problematiken med farliga ämnen vid återanvändning. Sådana hittades i en betydande andel produkter, men i låga halter.
– Det är svårt att generalisera resultaten, det är inte så enkelt som att vissa produkttyper alltid ger utslag för farliga ämnen. Två tillsynes likadana produkter kan ha olika innehåll av ämnen, den ena helt utan anmärkning och den andra med innehåll av farliga ämnen, säger Åsa Hagelin på Avfall Sverige. Men givetvis vill vi inte att farliga ämnen ska återcirkuleras in i kretsloppet.
Ungefär hälften av avfallet bestod av återanvändbara produkter, som i vissa fall alltså kan innehålla farliga ämnen, eller felsorterade förpackningar. Det betyder att det finns stora möjligheter att förbättra både insamling och hantering på återvinningscentralerna för att öka resursutnyttjandet och avgifta kretsloppen.
En sammanfattning av rapporten finns att läsa här.
Läs också: Uppmaningen: Återvinn allt matavfall!
Källa: Recycling
Etiketter: återanvändning, återvinning, avfall, cirkulär ekonomi, plockanalys, Receycling Last modified: 27 november, 2018