Resursstöd till klimatlöfte 3
Resursstöd till klimatlöfte 3
Hösten 2024 startar Ekocentrum uppdraget Resursstöd till klimatlöfte 3 med stöd från Västra Götalandsregion. Uppdraget ska stötta kommuner som vill arbete med löftet att involvera invånare i alla åldrar i klimatarbetet.
Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen driver tillsammans initiativet Klimat 2030, där kommuner antar löften för att öka klimatomställningen och där klimatlöfte 3 handlar om att bjuda in kommuninvånare, inklusive yngre, till klimatdialog. Flera kommuner har önskat stöd för att genomförandet och Ekocentrum har vunnit uppdraget att under hösten 2024 och ett år framåt utveckla och, tillsammans med pilotkommuner, testa metoder för invånardialog. Uppdraget kommer att ske i samarbete med Wexus- Västsveriges samverkansarena för forskning om hållbar utveckling.
Stödet kommer att bestå av att:
♣ ta fram verktyg för dialog med kommuninvånare, inklusive yngre, om klimatfrågan, utvecklad tillsammans med pilotkommuner,
♣ ta fram material för att lättare dokumentera resultatet från dialogerna,
♣ ta fram verktyg för återkoppling till dialogernas deltagarna,
♣ ta fram ett koncept för en varaktig plattform för fortsatt dialog i kommunerna, samt
♣ genomföra 3 utbildningstillfällen för hur verktygen ska användas.
Kommunernas klimatlöften
Kommunernas klimatlöften är en del av kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” som drivs av Västra Götalandsregionen tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland. Satsningen Kommunernas klimatlöften har sedan lanseringen 2021 bland kommunerna i Västra Götalandsregionen fått ett stort och positivt genomslag.
Kommunernas klimatlöften består av 30 konkreta åtgärder där kommunen har rådighet, som är beprövade och som kan ge stor utsläppsminskning. Klimatlöftena är politiskt beslutade och kommunen har ansvar för att de antagna klimatlöftena genomförs. Under 2021 och 2022 antog kommunerna i Västra Götaland tillsammans klimatlöften som beräknas minska utsläppen med drygt 75 000 ton koldioxidekvivalenter.
Inför 2024-2026 har 48 kommuner i Västra Götaland inkommit med sina klimatlöften, totalt antas över 800 löften. Majoriteten av de löften som antagits för perioden är konkreta till sin karaktär och handlar om att till exempel vidta åtgärder som rör kommunens fordon, fastigheter, eller att ställa krav vid upphandling för att direkt minska kommunens klimatpåverkan. Några löften är dock annorlunda till sin karaktär och rör mer sådant som samhällsplanering eller att ha dialog med industri eller jordbruk i respektive kommun för att skapa förutsättningar för att andra än kommunen ska ställa om.
Klimatlöfte 3
Ytterligare en viktig målgrupp att ha dialog med om klimatfrågan är givetvis kommuninvånarna och i syfte att engagera dessa är ett klimatlöfte, klimatlöfte 3, formulerat på följande sätt:
Vi involverar invånare i alla åldrar i klimatarbetet.
Det innebär att kommunen bjuder in invånarna, inklusive de yngre, till dialog om
klimatåtgärder för att skapa mer delaktighet och skynda på omställningen. Detta kan ske i form av dialogmöten, medborgarjury eller workshops dit allmänheten och organisationer bjuds in.