SVT: För att nå 1,5-gradersmålet krävs stora omställningar i hur vi brukar jordens landytor. Skogsskövlingen måste upphöra, ökenspridningen minska och jordbruket behöver bli mer hållbart, enligt IPCC:s nya specialrapport om marken, som presenterades i Genève under torsdagsmorgonen.

190809_IPCC torka bild WWF

Mer än 70 procent av alla isfria landytor används i dag för att producera mat, foder, virke, energigrödor och fibrer för textiltillverkning. Att få ner utsläppen är en förutsättning för att nå 1,5-gradersmålet, konstaterar IPCC:s sammanfattning av världens samlade klimatforskning.

Livsmedelsproduktion och skogsbruket är grundläggande för samhället, säger Markku Rummukainen, klimatexpert och Sveriges representant i FN:s klimatpanel.

Stort matsvinn
Enligt rapporten försvinner eller förstörs cirka en tredjedel av all mat som produceras. Anledningarna varierar stort mellan utvecklade länder och utvecklingsländer.

Det framförs också att en omställning till en växtbaserad kost med spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker och hållbart producerade animaliska produkter kan innebära en stor möjlighet för minskning av utsläppen.

Protein från växtriket har mycket mindre påverkan på klimatet än protein från djurriket. Hur man producerar det ena eller det andra spelar också roll, förstås, säger Markku Rummukainen.

Läs mer hos SVT…

Etiketter: , , , , , , , , , , Last modified: 9 augusti, 2019