Supermiljöbloggen: Den globala uppvärmningen är inte jämnt fördelad över planeten. Vintern 2020 var den hetaste som någonsin uppmätts i Sibirien.

Västra Sibirien har fått utstå stora temperaturvariationer. Medeltemperaturen i regionen var upp till 6 grader högre än säsongsnormerna. Staden Khatanga slog ett värmerekord på 25 graden den 22 maj. Vanligtvis brukar dagstemperaturen vara omkring noll grader i området under den här tiden av året, och temperaturavvikelserna har även hållit i sig ovanligt länge.

Den sibiriska värmen påverkar de känsliga arktiska ekosystemen. Värmeböljan har förändrat tidpunkten på flera naturliga cykler. Växter, träd och insekter vaknar upp tidigare på våren än vanligt, och även isbrytningen i floder har inträffat ovanligt tidigt.

En följd av värmen har också varit att skogsbränderna i Sibirien ökat kraftigt. En kombination av höga temperaturer och stark vind har orsakat att elden sprider sig utom kontroll över hundratusentals hektar av Sibiriens skogar. Årets situation är tio gånger värre än tidigare år.

Av Vera Arhippainen

Läs mer på Supermiljöbloggen här…

 

Etiketter: , , Last modified: 8 februari, 2022