Nyheter

Debatt: Är coronakrisen rätt tillfälle att skärpa klimatpolitiken?

Är coronakrisen rätt tillfälle att skärpa klimatpolitiken? Det var frågan som ställdes i en online-debatt vid Lunds universitet i måndags, i vilken bland andra klimatprofessorn Markku Rummukainen och hållbarhetskonsulten och tidigare språkröret Maria Wetterstrand deltog.

Deltog gjorde även nationalekonomen Fredrik NG Andersson samt Frida Boklund, Företagarna.

Fredrik NG Andersson, med lång erfarenhet av krisforskning, inledde debatten med att ställa sig tveksam till om coronakrisen kan innebära en skärpt klimatpolitik. Han menade att den nuvarande krisen är annorlunda, då den inte uppstått från något inifrån ekonomin, som var fallet vid finanskrisen.

För att det överhuvudtaget ska kunna bli några reformer måste det finnas ett tydligt politiskt ledarskap. Och inte nog med det; när det är kris är det bråttom, och då måste det finnas reformer som är mer eller mindre färdiga att implementera.

Den här krisen är heller inte relaterade till klimatet och därför är det inte säkert den påverkar klimatpolitiken, menade Fredrik NG Andersson.

Från Maria Wetterstrand och Markku Rummukainen kom mer positiva tongångar. De menade att det nu finns ett momentum för att skynda på en utveckling genom att välja vad man ska stötta ekonomiskt, bland annat genom att ställa hårdare krav på bilindustrin och flygbolagen samt minskat resande generellt.

Mer på Miljö Online här…

Här kan du se debatten i efterhand

Källa: Lunds Universitet

Taggat , , , ,