Aktuell Hållbarhet: Att minska köttkonsumtionen lyfts ofta som en viktig åtgärd för att bromsa klimatförändringarna. Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen varnade ett tiotal forskare för att ambitionen att minska köttkonsumtionen riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster.

190221_Rockström_kött_mjölk_behövsDet eftersom betande kor och får enligt forskarna behövs för att bibehålla den höga biologiska mångfalden i naturbetesmarker.
Debattartikeln har väckt debatt på Twitter och både SEI-professorn Johan Rockström och miljöforskaren Mikael Karlsson har gett sig in i diskussionen.
Enligt Mikael Karlsson går det att avsevärt minska köttkonsumtionen utan att det drabbar naturbetesmarkerna. Johan Rockström håller samtidigt med forskarna bakom debattartikeln och skriver att kött och mjölk från naturbetande djur har en avgörande plats i ett hållbart och hälsosamt samhälle. Något som väckt kommentarer både för och emot miljöprofilernas kommentarer. Den nybildade miljöorganisationen Extinction Rebellion Sweden Göteborg skriver bland annat att ” Det går att odla mer baljväxter och ha fortsatt betande i kombination. Även att minska på djur som står på betong, låt de då sköta naturbeten”, i en kommentar till Johan Rockström.

Hämtat ur Aktuell Hållbarhet

Etiketter: , , , , Last modified: 22 februari, 2019