Debattinlägg: ”Klimatkonfrontation hotar Sveriges möjlighet att agera föregångsland.”

“Sverige har något som ingen annan har; de mest radikala klimatmålen i världen och en demokratisk förankring som saknar motstycke”

171110_Klimatmöte_Bonn_Debattartikel_fores

Det pågående klimatmötet COP23 i Bonn är en unik chans för Sverige att visa ledarskap i klimatfrågan. Tar klimatminister Isabella Lövin (MP) chansen – eller är inhemska partipolitiska poäng viktigare?
Läs mer:EU vill skärpa utsläppskrav på bilar
Efter att Parisavtalet antogs i november 2015, trädde i kraft ett år senare, och nu har ratificerats av 169 länder, inser allt fler att världen är på väg mot en stor, snabb och omvälvande omställning från fossilt till förnybart och effektivt bränsle – och att det är värdefullt att vara en föregångare i denna resa. Det gör att man attraherar investeringar, kapital och affärer på en ny och snabbt växande marknad.

Bland dem som aspirerar på ledarskap finns:
* Norge med sin världsledande elbilsomställning.
* Danmark med världens högsta andel vindkraft.
* Tyskland med sin Energiewende som innebär en avveckling av kärnkraften.
* Delstater som Kalifornien med sin omställning av transportsektorn.
* Städer som årets EU-klimathuvudstad Essen som ställer om från kolkraft till förnybart.
* Indien, vars transportminister markerat allvaret genom att uttala att tillverkare som fortsätter att göra fossilbilar kan räkna med att fabrikerna bulldozras.
* Kina som kliver fram med en i många stycken imponerande satsning på elektromobilitet och biobränslen.

Men Sverige har något som ingen annan har; de mest radikala klimatmålen i världen och en demokratisk förankring som saknar motstycke. Till år 2030 ska Sveriges samlade klimatpåverkan minska med 63 procent jämfört med 1990 och transporternas med 70 procent jämfört med 2010. År 2045 ska Sveriges klimatpåverkan vara netto noll: Det betyder att utsläppen ska minska med 85 procent jämfört med 1990, att skogen ska växa och ta upp mer koldioxid, och ökade internationella klimatsatsningar.
Att sju av åtta partier står bakom de av riksdagen antagna målen ger en unik långsiktig trygghet åt alltifrån hushåll som funderar på solceller på taket till landets industri som överväger en miljardinvestering i avancerad biodrivmedelsproduktion – och naturligtvis åt andra länder som söker samarbetspartners för övergång till förnybar energi.
Framgången påminner om Isabella Lövins tid som EU-parlamentariker, när hon fick hela EU att enas om en historisk skärpning av unionens fiskepolitik. En sådan offensiv samförståndsanda behövs för att omvärlden ska imponeras av Sverige som klimatföregångsland,något som breda näringslivssammanslutningar, kommuner och intresseorganisationer önskar.

Mot ett brett samförstånd i klimatfrågan står partipolitiska egenintressen att konfrontera och demonisera. När Isabella Lövin på Aktuella frågor den 1 november likställer moderaternas klimatpolitik med Trumps är det en grov osanning; Trump förnekar klimathotet medan moderater och miljöpartister har samma klimatmål. De enda partier i riksdagen som har skilda klimatmål är Sverigedemokraterna, som har klart lägre ambitioner än klimatmålsberedningen, och Vänsterpartiet som har något högre.
Isabella Lövins och Gustav Fridolins Miljöparti fokuserar på klimatsatsningar där oppositionen har andra förslag istället för att söka gemensamma lösningar, och den borgerliga oppositionen överdriver de rödgrönas skuld i att de klimatpåverkande utsläppen inte längre minskar.
Förlusten blir dubbel. Både marknaden och konsumenterna känner att klimatenigheten inte är särskilt djup eller långvarig. Då minskar viljan ochmodet att ställa om till förnybart och effektivt. Resultatet blir att Sverige spelar bort sitt trumfkort, möjligheten att övertyga omvärlden att vända sig hit för ledande klimatsatsningar.
Det är långtifrån säkert att offensiv konfrontation är bästa sättet att gynna sitt eget parti, särskilt som det sker i samma fråga som man så nyligen nådde historisk enighet kring. Fortsatt klimatkonfrontation hotar möjligheterna att agera föregångsland.

/Mattias Goldmann  i Sydsvenskan 8/11 2017


Utnyttja 4:11!

Vilket budskap vill du rikta till världens ledare inför klimatmötet?
Mattias Goldmann och ytterligare åtta personer som jobbar med klimatfrågor berättar i en ETC-artikel vad vill de säga när maktens folk möts i Bonn. Goldmanns budskap är: “Utnyttja 4:11!”
Läs artikeln här!

Källa: ETC


171110_Mattias-Goldmann_Bonn_COPtrainCOPtrain
Fores vd, Mattias Goldmann, är på väg med tåg till COP23 och medverkar i flera klimatevenemang längst vägen. Bland annat besökte Mattias vår partner Ekocentrum i Göteborg och pratade om vilka tre stora trendbrott som visar på att klimatfrågan har medvind. Hör hans summering här!

 

Under hela veckan av klimatförhandlingar har Fores bloggat!

Blogguppdateringar
Under hela veckan har vi uppdaterat vår klimatförhandlingsblogg. Där kan du läsa om allt från UNFCCC:s Executive Secretary Patricia Espinosa öppningstal till inlägg om oron över den amerikanska delegationens instruktioner eller om avtalets finansiering, bland mycket annat.
Läs bloggen här!


 

Etiketter: , , , , , Last modified: 10 november, 2017