Världen ställs med jämna mellanrum inför stora utmaningar och det samhälle som vi är vana att verka i förändras radikalt. Coronaviruset skapar just nu en oviss framtid, där alla på ett eller annat sätt påverkas. Krisen visar dock betydelsen av att vi alla har en god förmåga att ställa om, inte minst till digitala tjänster. Välkommen till webbinarium kring strukturomvandling på arbetsmarknaden.

Anmäl dig här!

Fores Strukturomvandling webinar

Coronakrisen påskyndar de stora förändringarna som drivs av digitalisering, automatisering och etableringen av helt nya affärsmodeller. Strukturomvandling är inget nytt, men denna gång går det väldigt snabbt och är genomgripande för hela samhället. Historiskt har denna typ av process varit positiv, men omställningen tar tid, och välståndet som skapas blir ofta ojämnt fördelat.

Fores gör under 2020 en storsatsning på olika frågor kring polarisering inspirerat av IFS Deaton Review, med syfte att analysera ojämlikhetens karaktär och undersöka vilka ojämlikheter som är de allvarligaste. En bred forskningslitteratur visar att sysselsättning i västvärlden utvecklas åt att bli mer och mer polariserad, då yrken som ligger i mitten av lönefördelningen krymper till förmån för relativt hög- och lågavlönade yrken.

I rapporten “Jobbpolarisering och efterfrågan på olika förmågor på framtidens arbetsmarknad” (IFAU, 2019:30) visar professor Lena Hensvik, IFAU, och professor Oskar Nordström Skans, Uppsala universitet, att detta gäller även för Sverige. Sysselsättningsutvecklingen i Sverige har framförallt gynnat högkvalificerade yrken, en trend som spås fortsätta långt i framtiden.

Fores bjuder nu in till seminarium kring strukturomvandling på arbetsmarknaden.

Professor Lena Hensvik, professor i nationalekonomi, IFAU börjar med att presentera rapporten, varefter professor Anders Björklund, professor emeritus, Stockholm Universitet och senioranalytiker Susanne Spector, senioranalytiker, Nordea kommenterar. Samtalet modereras av Susanne Ackum, doktor i nationalekonomi, Fores.

Det praktiska:
Datum: Tisdag 21 april 2020
Tid: Kl. 15.30–16.30
Plats: Fores Youtube
Registrering: Anmäl dig här!

Seminariet kommer sändas live på Fores Youtube. Vi återkommer närmare aktuellt datum med information om vi även erbjuder platser för publik i Fores lokaler.

Varmt välkommen!

För frågor om webbinariet kontakta Julius Rosenlund.

Ekonomiska reformer och entreprenörskap


Webbinarium – så här går det till

Det här webbinarium och kommer sändas på Fores Youtube-kanal. Genom att registrera dig får du påminnelser och länk till webbinariet innan start. Du får också information om eventuella ändringar och uppdateringar. Du kommer kunna ställa frågor i vår chattfunktion och följa presentationerna på skärmen.


Information om Fores och covid-19

Folkhälsomyndigheten bedömer nu risken för allmän smittspridning av det nya coronaviruset i Sverige som mycket hög. Fores följer utvecklingen och folkhälsomyndighetens rekommendationer, och för diskussioner med de medverkande. Läs mer om hur Fores hanterar covid-19 här.


Ekocentrum är nod i Västsverige för den gröna, liberala tankesmedjan Fores.

fores_logga_va%cc%88st_cmyk_studioannalog-1-672x372

Etiketter: , , , , , Last modified: 1 april, 2020