Nyheter

Göteborgs Smarta kartan vann europeiskt delaktighetspris

Cirkulär ekonomi i fokus. Hallå där Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice Göteborgs Stad, som är i Ljubljana och fick ta emot priset Eurocities Award i kategorin delaktighet för appen Smarta kartan under torsdagskvällen. Hur känns det?

171124_Smarta Det känns fantastiskt roligt att vi gick hela vägen. Alla som vi möter här är väldigt positiva till Smarta kartan. Det har vi känt i Sverige också. Andra städer hör av sig och är intresserade. Vår nästa plan är att göra Smarta kartans kod öppen nästa år så att andra städer kan fylla den med sitt innehåll. 

Brighton och Antwerpen var de två andra nominerade städerna i kategorin delaktighet. Vad tyckte du om deras idéer?
Det Brighton hade gjort var att se till att mycket utrustning och möbler, som kommunen skulle göra sig av med i en flytt, inte slängdes utan i stället delades ut till organisationer. Det är ju sådant som vi redan har mycket av i Göteborg. Antwerpens bidrag handlade om att återanvända textilmaterial samtidigt som man integrerade arbetslösa personer. Göteborg ligger långt framme inom området med cirkulär ekonomi, så är det.

Hur ska ni fira priset hemma i Göteborg?
Smarta kartan fyller ett år i dag så det här priset kom ju väldigt lägligt. Vi får väl fira och uppmärksamma det på något sätt. Dessutom är föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg – som vi gör Smarta kartan i samarbete med – nominerade till konsumentpriset Blåslampan, så det händer mycket nu!

Förutom prisutdelningen, vad har mer varit på agendan under konferensen Eurocities?
Jag har till exempel lyssnat på en representant från FN. FN vill inspirera städerna att lägga in en högre växel för att nå tvåprocentsmålet. Jag har även besökt ett seminarium om hur man kan få med civilsamhället i arbetet med cirkulär ekonomi.

Varför tycker du att göteborgarna ska använda appen Smarta kartan?
Jag hoppas att man ska använda den för inspiration, att kunna se att man inte behöver köpa och äga allt. Gå till Klädoteket och låna kläder, och lär dig laga punkan själv. Man kan mer än man tror.

Källa: Vårt Göteborg


Den digitala tjänsten ”Smarta kartan”, som drivs av föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad, är nominerad till priset Eurocities award 2017.

171113 Smarta Kartan_Emma-Öhrwall_pris

Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, och Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice medverkar i en film som tagits fram för att berätta om Smarta Kartan på konferensen i Ljubljana.
Kartan har gjort många positivt överraskade hur mycket som händer inom delningsekonomin i Göteborg, säger Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Uppdateras en gång i månaden
Vem som får utmärkelsen kommer att tillkännages den 16 november på Eurocities årliga konferens som i år har temat cirkulär ekonomi. Smarta kartan är nominerad till ett pris i kategorin ”participation” – delaktighet.

Det passar väldigt bra eftersom kartan bygger på ett initiativ från civilsamhället, närmare bestämt från föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, säger Tove Lund.

Det är Göteborgs Stad och föreningen som tillsammans har utvecklat kartan, med input från stadens invånare via workshops.

– Föreningen ansvarar genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap för att uppdatera kartan en gång i månaden så att den hålls levande, säger Tove Lund.

Lanserades för ett år sen
Smarta kartan är en hemsida som samlar olika icke-kommersiella verksamheter som bygger på att människor får tillgång till varor och tjänster genom att exempelvis låna, hyra, byta eller ge bort saker.

För att få vara med på kartan ska verksamheten också vara öppen för alla. Enligt en undersökning som gjordes i maj kände nio procent av Göteborgs invånare till kartan ett drygt halvår efter att den lanserades i november 2016. Ett gott betyg, tycker Tove Lund.

Vi har fått stor uppmärksamhet även i media och tidningar långt utanför Göteborg. Många som ser kartan förvånas av hur stort utbudet är och det verkar finnas ett sug efter den här formen av konsumtion. I dag finns ett hundratal initiativ med på kartan – allt från cykelkök till klädotek, gratisbutiker eller stadens fruktlundar, säger hon.

Källa: Vårt Göteborg


 

Taggat , , ,