Nyheter

Kartor guidar till delningsalternativ

Att dela, låna, hyra eller byta saker blir allt populärare och det kan vara svårt att överblicka alla möjligheter. Under  EU-projektet Europa Minskar Avfallet som pågått mellan 19-27 november, lanserades och uppmärksammades flera alternativ som gör delningsalternativen lättare att hitta.

161116_cafeplanet_kegsmartakartanI Göteborg lanserade Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs Stads konsument- och medborgarservice smartakartan.se som gör det lättare att hitta delningstjänster.

På kartan hittar du allt från cykelkök, bytesgrupper och solidariska kylskåp till gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar. Och nya initiativ tillkommer hela tiden, vilket gör det allt lättare att leva kollaborativt i Göteborg, berättar Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg.

Ytterligare en guide för mer hållbar konsumtion, Ekoguiden i Karlstad, har lanserades under veckan.  I guiden går det att hitta hållbara företag och verksamheter, som ekologiska restauranger, second hand-butiker och reparatörer av olika slag.

Båda guiderna deltar i EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall.

Även branschorganisationen Avfall Sverige har tagit fram en karta över de verksamheter som fått märkningen Miljönär-vänlig. Den ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända – eller på annat sätt minska avfallet. På miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till alla de cirka 900 märkta verksamheterna.

Läs mer:

Ekoguiden, Medveten Konsumtion

Smarta Kartan

Miljönär.se

Källa: Miljö Online

Taggat , , , , ,