Nyheter

Nu kan vem som helst kopiera Smarta kartan

Göteborgs stad har tagit fram en ny version av tjänsten Smarta kartan. Den är nu open source och därmed tillgänglig för vem som helst att använda.

190402_Byteshylla_smarta-kartan

 

Smarta kartan är en del av projektet Sharing City Göteborg, och lanserades 2016 med initiativ från föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg med syfte att göra det lättare för göteborgarna att hyra, dela, byta, låna eller få saker i stället för att köpa dem.

Den uppdatering av hemsidan som nu släpps finansieras genom projektet Sharing Cities Sweden, där förutom Göteborg också Stockholm, Malmö och Umeå deltar. Enligt Tove Lund, som arbetar med projektet, är det många kommuner som hört av sig och vill lansera liknande koncept.

Socialt utbyte

Jonathan Mattebo Persson är medgrundare till föreningen och projektledare för kartan, och säger att hans liv har förändrats mycket av hans arbete med hemsidan.

Jag har gått från passiv konsumtion till ett mer aktivt deltagande. När jag började intressera mig för delningsekonomi var det främst för att spara pengar, men nu är jag mer intresserad av det sociala utbytet. Delningsekonomin bygger på tillit och skapar relationer, och jag tror det kan göra Göteborg till en tryggare, roligare och rikare stad, säger Jonathan Mattebo Persson till Vårt Göteborg.

Ett av de initiativ som finns med på kartan är Sveriges första leksaksbibliotek i stadsdelen Majorna. Där kan barn låna leksaker och lämna tillbaka dem när de tröttnat på dem.

Källa: Miljö Online och Vårt Göteborg

Taggat , , ,