Nyheter

Fiskarna som får rött ljus i WWF:s nya fiskguide

WWF lanserar sin uppdaterade fiskguide. Endast tre av tretton fiskarter i Östersjön får grönt ljus.
180604_WWF_Fiskguide

Östersjöns fiskar mår inte bra, visar WWF:s fiskguide. Många arter i Östersjön – som torsken, laxen, gäddan och piggvaren – har nu rött ljus. Årets dystra nyhet är att trålad torsk från östra Östersjön gått från gult till rött ljus.

– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWFs fiskguide – med uppmaningen ät inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.

Också sillen har påverkats till det sämre och beståndet väster om Bornholm har gått från grönt till gult ljus.

Läget för piggvaren (fiskad med sättgarn i Östersjön) har också förvärrats och den har flyttat från gult till rött ljus. Svårigheter att bedöma beståndet och bristande information om fångsterna ligger bakom.

Bara tre av tretton fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus – garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.

Om vi ska kunna äta lokalt fångad fisk i framtiden måste politikerna ta krafttag. Kontrollen behöver skärpas, torsken få en chans att återhämta sig och ålfisket stängas under hösten. Trots det dystra läget i vårt närområde är vi glada över att konsumenterna kan välja mellan allt fler gröna alternativ i fiskdisken, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Livskraftiga bestånd av torsk i Barents hav
Beståndet av torsken är livskraftigt och effektiva åtgärder har satts in för att stoppa illegalt fiske, minska utkasten från båtarna och förbättra fångsrapporteringen, enligt WWF.

När det gäller fisket på Västkusten får MSC- certifierad nordhavsräka fortsatt grönt ljus. Det finns också KRAV-certifierad nordhavsräka från Norska havet och Barents hav.

Arter som bör undvikas helt är ål, haj, rocka, vitling och röd snapper, eftersom de saknar gröna eller gula alternativ.

Årets nykomlingar får grönt ljus i WWF:s fiskgudie
Fem nya arter har lagts till i årets guide – chilensk blåmussla, peruansk kammussla, hokkaidomussla, bäckröding och silverlax. Alla är ASC-certifierade. Andra nyheter är att MSC-certifierad marulk, lubb och havskatt samt KRAV-certifierad guldsparid och havsabborre introducerats på den svenska marknaden. Arterna har tidigare inte haft gröna alternativ.

Till WWF Fiskguiden 2018

Källa: Miljö & Utveckling och WWF

Taggat , , ,