Extrakt: Vilken sorts kläder och skor är egentligen mest hållbara? Textilforskaren Sandra Roos berättar varför polyester inte nödvändigtvis är så dåligt och hur det egentligen kommer sig att de behöver blod i textillabbet.

I ena änden av ett långsmalt mötesbord sitter tre forskare. I den andra änden av bordet ligger en hög med kläder. Här finns till exempel en gråsvart klänning och ett par klassiska blåjeans. Jeansen är tillverkade av bomull och klänningen av polyester. Så vad är egentligen bäst för miljön?

– För att ta reda på det krävs en så kallad livscykelanalys som tar hänsyn till allt från materialval till tillverkningsprocesser. Transporter och hur många gånger plagget används är också intressant. Kemikalier är ett välkänt problem inom textilindustrin, men länge inkluderade man faktiskt inte kemikalier i de här analyserna. Det ville jag ändra på, säger Sandra Roos.

Hon är textilforskare vid forskningsinstitutet Rise i Mölndal utanför Göteborg. I sin doktorsavhandling mätte hon miljöpåverkan i textilindustrin och bedömde hur giftiga olika kemikalier var. Det var ingen lätt uppgift. Det används inte mindre än 15 000 kemikalier inom textilindustrin.

Läs mer i Extrakts artikel…


TEXTILINDUSTRIN I SIFFROR:
Det går åt cirka tre kilo kemikalier för att producera ett kilo textil.
Svenskarna konsumerar cirka 14 kilo textil per person och år. Det motsvarar ungefär 50 nya plagg om året.
Sammanlagt 100 miljoner ton ny textil kommer ut på marknaden varje år.

 

Etiketter: , , , , Last modified: 30 januari, 2020
Jag har läst och godkänner villkoren