Nyheter

Sveriges matavfall fyller Globen fyra gånger om

Matavfallet som uppstår under ett år i Sverige skulle kunna fylla Globen fyra gånger om. Och det mesta kommer från hushållen – tre fulla Globen. Det visar rapporten Matavfall i Sverige 2018, som IVL Svenska Miljöinstitutet har varit med och tagit fram på uppdrag av Naturvårdsverket.

I genomsnitt kastade svenskarna 133 kilo matavfall per person under 2018. Totalt i landet uppstod drygt 1,3 miljoner ton matavfall, ungefär 4 procent mer än 2016. Skillnaden beror främst på att en ny beräkningsmetod visar att livsmedelsbutiker kastar mer mat än man tidigare uppskattat.

Hushållen slänger ojämförligt mest matavfall, 70 procent. Livsmedelsbutiker och jordbruk som kommer på andra och tredje plats ligger en bra bit efter med 8 respektive 7 procent. Storkök, restauranger och livsmedelsindustri står för ännu mindre.

Olika livsmedel har olika påverkan. Klimatavtrycket för kött och mejeriprodukter är högre än för frukt och grönsaker. Det är också vanligen högre för matvaror som är producerade utanför Sverige.

Läs mer…

Källa: IVL & Naturvårdsverket

Rapporten Matavfall i Sverige – Uppkomst och behandling 2018 är framtagen genom SMED-konsortiet (Svenska MiljöEmissionsData) på uppdrag av Naturvårdsverket.


 

Taggat , , ,