Nyheter

Våra utbildare tipsar – så minskar du matsvinnet!

Sveriges samlade matsvinn under ett år skulle fylla fyra “Globen” – och tre av dessa kommer från hushållen! Hur ska vi komma tillrätta med problemet? Vi bad några av Ekocentrums utbildare att ge sina tips för minskat matsvinn – håll till godo!

Matsvinn


Annika Andersson:

Mitt bästa tips är planering och åter planering. Handla aldrig mat utan lista och se till att veta vad du ska använda varorna till. Låter kanske lite tråkigt men det sparar också pengar.

Idag hände det mig i affären att det bara fanns ett paket kvar med stora ekoägg och de hade gått ut för några dagar sedan. Tänkte att jag kunde få dem med rabatt men väl vid kassan nekade hon mig att köpa, de får inte sälja utgången mat fast alla vet att så mycket håller bra långt efter sista förbrukningsdatum. Jag stod på mig och frågade vad som skulle hända med äggen om jag inte fick köpa, sa att det är väl i så fall bättre att jag slänger dem hemma hos mig än att de bara kastas. Till slut fick jag dem på eget ansvar för 5 kr. 😊

Hälsningar, Annika


Mikaela Rosander:

Mitt bästa tips är faktiskt att köpa bästa matkvaliteten. För om man unnar sig att köpa den där finaste frukten, köttet från bonden som låter djuren beta gräs, eller favoritosten, nog ser man till att äta upp den då! Min erfarenhet är att sådant vi värderar högt – tar vi vara på. In till sista skalken.

Dessutom, livet är för kort för att inte njuta av något så härligt som mat. Så unna dig det bästa. I längden kommer det inte bli dyrare eftersom du ändå kommer att äta upp varje smula – och få livskvalitet på köpet!

/Mikaela


Martina Persson:

Tre tips 🙂

Just idag har jag hjälpt Solidariska kylskåp att tömma Räddnimgsmissionens matlaget, då butik för räddade livsmedel ska öppna:-)

Mitt bästa tips är annars – oöppnad syrad mjölk – fil, gräddfil mm ändrar bara smak och blir bara lite exklusivt syrligare – häll inte bort – ät eller baka med detta! Allt bröd förvarar jag i frys, men om brödskivor blir över så torka dem och när du vill ha gott knäckebröd -lös upp brödret i vatten, blanda med frö o olja – blir ljuvligt gott knäckebröd!

Laga mat med liv och lust – tag det du har, pytt i panna eller ny version av lasagne med pesto, eller kyckling, tackoköttfärs… 🙂

Hälsningar, Martina


Anders Lund:

Matsvinn handlar om rätt lagringsmetod så grejer inte blir dåliga. Vilket betyder rätt inköpsmängd eftersom lagringsutrymmet är begränsat om det ska lagras optimalt. Det är precis som spill-management. Med god planering tas rätt mängd fram i rätt tid för rätt konsumtion. Vi är då inne på  just-in-time, men det vägrar naturen ställa upp på… Jordgubbar vid midsommar, blåbär i augusti och hela resten av året får vi gå hungriga. Om vi inte fryser in och syltar in, så älgköttet får plats. Nyckelord SYSTEMGRÄNSER. Blandar man ihop stora t ex odlingssystemets svinn med hushållets respektive individens, får man grava problem.

DVS problemet är olösligt om man ska leva ur hand i mun. MAO: Rätt lagring, rätt tillagning, rätt avätning, rätt efterbehandling och en ny syn på matavfall som resurs för jord och växtnärings kretslopp. Det saknas m a o helhetstänkande!

Precis som när alla hållbarhetsvurmare säger klimatet först och skippar ekonomin och den sociala dimensionen (det ska va gött å leva!).

Med vänlig hälsning, Anders


Markus Göranson:

Bra tips – och här kommer några till:

*använd matsmart.se för att köpa mat som är bra, men passerat bäst före.

*ät årstidsanpassat för att ta vara på lokalproducerat.

*har du 4 årskonsumtioner av äpplen i din trädgård? Kolla upp grupper på sociala medier för insamling av frukt eller var det finns lokala musterier.

*ha fasta dagar i veckan för ”rest-ätning”

*förvara matvaror på rätt ställen.

*ha ordning i kylen och frysen ;-).

Ha det fint! /Markus


Helen Sylvan:

Jag är inte utbildare, men har också ett par tips… Mysigaste tipset – om du har trädgård – stavas HÖNS! Då “up-cyclas” ju resterna till näringsrika ägg. Våra höns äter massor av konstiga rester, faktiskt det mesta* utom potatis, äpplekärnor och röd paprika*. Slänger jag till dem en överbliven fralla med röd paprika i, ligger alltid paprikan kvar oäten!

*Ge aldrig höns – eller andra husdjur – choklad, möglig mat, citrus eller giftiga växter! Här är en lista på vad du bör undvika att utfordra dem med!

Och så inne-i-köket-tipset: KONSTIGA KOMBINATIONER är OK! Du gör en pastasås och det står en skål riven vitkål i kylen sen igår. Jamen, släng i den! Det kan t o m bli en ny favoriträtt ibland! Bästa ta-vad-du-har-rätterna hemma hos oss är 1) gratäng,  t ex pastagratäng, 2) paj och 3) på sommaren: sallader med bas av bönor eller linser.


 

Taggat , ,