Nyheten som inte verkar ha gått någon förbi senaste veckan. Samtidigt som H&M i flera kampanjer lyft vikten av att återanvända kläder så bränner företaget tonvis med helt oanvända plagg i värmekraftverk i Danmark.

”Den enda regeln när det gäller mode är att kläderna ska återanvändas”. Det är H&M:s budskap i en prisbelönt reklamfilm. Men samtidigt som klädjätten uppmanar konsumenterna att inte slänga kläder i onödan så bränner företaget varje år tonvis med nya kläder.

Avslöjandet kommer från det danska TV-programmet Operation X som kan bevisa att H&M bränt i genomsnitt tolv ton kläder per år sedan 2013. Enligt H&M handlar det om fuktskadade plagg eller kläder som innehåller höga halter av kemikalier och därför är hälsovådliga (!). Men när reportrarna får tag i kläder som är på väg att brännas, och testar dem i ett laboratorium hittar de ingenting som visar att de skulle vara skadade eller innehålla för mycket kemikalier. Enligt H&M:s kommunikationsavdelning är anledningen till att dessa kläder ändå bränns att företagets säkerhetskrav är striktare än lagkraven.

Enligt Operation X granskning är det inte bara H&M som bränner kläder. Det danska modeföretaget Bestseller med märken som Vero Moda och Jack & Jones bränner mest kläder av företagen som granskas i programmet. Här medger man att kläderna som bränns är plagg man inte lyckats sälja i företagets butiker.

Källa: Aktuell Hållbarhet online 171020

Vad kan du göra?

171018_Wargön_klänning_gulLäs mer hos vår utställare Eco Fashion! Det är en förening för hållbart mode. Där får du massor av bra kunskap och tips om affärer som specialiserar sig på hållbart mode. Och i veckan hade vi en öppen onsdagskväll om hållbarare mode, kallad “En klänning från skogen?” – här hittar du programmet och presentationerna! Värd för kvällen var en annan av våra utställare och goda exempel: Wargön Innovation – textiles back to textile, som du kan läsa mer om här!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , Last modified: 20 oktober, 2017