Nyheter

H & M satsar på nya fibrer

Teknikföretaget Renewcell har fått en ny delägare, klädjätten H&M har gått in som minoritetsdelägare och kommer också att köpa delar av produktionen. Ambitionen är att återvinna använda kläder och skapa nya material.

160810_textil_återvinning_hög

Renewcell har utvecklat en teknik att genom mekaniskt och kemiskt finfördela textila material som bomull, viskos och lyocell till en textilmassa, och av det skapa nya fibrer.

H&M ser potential i att den nya tekniken skall kunna bli kommersiell och tror att detta kan vara ett viktigt steg mot att textilindustrin blir mer cirkulär.

Fabriken i Kristinehamn har kapacitet att producera 7000 ton textilmassa per år och har ett slutet system för vatten och kemikalier

Genom sin satsning på innovativa företag, H&M Co-lab, har man på senare tid gått in i andra svenska företag som utvecklar ny textilteknik. Tillsammans med Ikea gick man in utvecklingsföretaget Treetotextile som har utvecklat en teknik att producera fibrer av träråvara. Fördelen är att den är förnyelsebar och har samma egenskaper som bomull.

Målet är även här att kommersialisera processen. H&M och Ikea äger tillsammans två tredjedelar av företaget.

Källa: Miljö Online och Affärsvärlden

Taggat , , , , , ,