2019 – det blev klimatstorm! Året präglades av såväl Fridays for Future som ökat tågresande och flygskam. Det pratades mer och mer om hållbara investeringar. Årets COPmöte (nr 25) flyttades från Chile till Spanien i sista stund. Den 25 november på eftermiddagen hade vi och GMV (Göteborgs Centrum för Hållbar utveckling) ett seminarium: “How is Australia feeling the heat, and thirst, of climate change?” Med facit i hand känns det kusligt vältajmat…

Nytt i utställningen. Hösten ägnade vi till stor del åt ett par teman: hållbart byggande och elbilssamhället. Nya delar kom på plats i utställningen, och vi manifesterade dessa projekt med varsitt heldagsseminarium – byggdagen 26/11 och elbilssamhällets dag 28/11.

På Ekocentrum fortsätter vi att inspirera individer och grupper – så de får vägledning och verktyg för att själva genomföra förändringar. Förutom våra utbildningar här frukostar, lunchseminarier, kvällsevent och mingel har varit mycket uppskattade. Vi har också tagit steg i riktning mot att gå vidare från ord till handling! Fler workshops kommer se dagens ljus kommande år.

Seminarier – några höjdpunkter från hösten:

I november 2019 ordnade vi flera seminariedagar och var delarrangör i en stor klimatförmiddag. Den 26/11 var det “Bygg i omställningstid” där vi lyfte allt från historisk utveckling till framtida byggmaterial, frågor om energi och återvinning och hur staden ska byggas.

 

 

Den 28/11 blev det trångt i lokalerna, när “Elbilssamhället är här” gick av stapeln. En heldag som lyfte både energiförsörjningsfrågor, nyheter om batteritillverkning, ägarformer, delning och parkering. Vi täckte nästan alla aspekter av elbilssamhället – utom själva bilmodellerna! Istället fick alla deltagare 50% rabatt på inträdet till EcarExpo de följande dagarna, där de kunde närstudera elbilar och deras prestanda.

 

 

Den 29/11 var det dags för årets stora klimatseminarium – inför COP25. Tillsammans med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers Industriteknik (CIT) och Fores fick 250 personer höra flera namnkunniga talare ge sin syn på klimatläget. Fores ordnade ett panelsamtal mellan politiker, forskare och företag. CIT lät flera hållbara innovatörer presentera sina lösningar. Och allas vår Anders Wijkman visade sina 10 punkter för att klara klimatkrisen. Klimatkören underhöll till fikat och som avslutning fick två av Göteborgs “Gretor” – Simon och Klara – förklara varför de ingår i Fridays for Future och varför vi äldre behöver lyssna på dem och samarbeta med dem.

 

 

Onsdagskvällarna för allmänheten fortsätter att dra en hel del intresserade. Vi har som vanligt sett en spännande bredd i innehållet, och täckt många både aktuella och viktiga områden, när duktiga forskare, tekniker och andra varit på plats och berättat om utvecklingen. Från och med i vår 2020 måste vi ta ut ett inträde för dessa kvällar, för att täcka en del av våra omkostnader för dem. Men vi har valt att låta våra besökare själva välja belopp – man swishar eller erlägger kontant valfri summa. Man kan även “pay it forward” och ge lite mer för att täcka upp för någon person som inte har råd. Vi hoppas det här försöket kommer att slå väl ut, så vi slipper sätta ett bestämt inträde till onsdagskvällarna.

Besökare 2019

Grupperna under 2019 fördelar sig så här:

Fördelning i procent (2018 års siffror inom parentes):

  • Företag: 40% (42%)
  • Offentlig sektor: 20% (19%)
  • Högskola & skola: 16% (16%)
  • Övriga: 24% (23%)

Företagen är fortsatt vår största kundgrupp. Här hittar man folk från bygg- och fastighetsbranschen, hantverkare, reklambyråer, jurister och alla möjliga bolag. I och med att vi numera erbjuder en rad specialistkurser, når vi även ut till lite större verksamheter och specialister där.

Ekocentrum är även reception för IVL Svenska Miljöinstitutet. Den här funktionen bidrar med många besökare hos oss som vi själva inte registrerar.

Verksamheter som besökte oss 2019

Här har vi listat alla öppna events (kurser, seminarier etc) som vi ordnade 2018 – i fallande kronologisk ordning: Events 2019

190124_EC-web-printscreenwww.ekocentrum.se. Vi har många besökare på webben, och de blir allt fler. Sajten www.ekocentrum.se uppdateras varje vecka med events som kommer på Ekocentrum och hållbarhetsnyheter från både när och fjärran. Här får våra utställare chansen att sprida sina hållbara nyheter. På Facebook var vi nästan uppe i 3000 följare/gillare före årsskiftet.

 

191129_Fores_panelsamtal_COP25Ekocentrum är lokal nod för den gröna, liberala tankesmedjan Fores. Vårt samarbete innebär bland annat att vi ordnar events och möten. Under året har vi bland annat ordnat frukost om mobilitet, en söndag med klimatinfo för alla, “Domendagen” i Dome of Visions, streamat seminarium, byggdagen och Klimatdagen 29/11 (bilden).


Lite mer om olika events 2019:

Kvällen 7 november intog studenter våra lokaler och diskuterade vilket som borde blir det 18 globala målet. Till slut röstades The Overpopulation Project och deras plan för begränsad befolkningsökning fram som det önskade 18:e målet.

Naturen har vi lyft in under flera av våra onsdagskvällar – t ex när Naturens Rättigheter var här 16/10 eller när vi pratade om skogsbad 23/10. Vidare har vi fokuserat en del på sund och hållbart byggande, t ex i en workshop där deltagarna fick göra egna lerblock – några kan du numera så i vår utställning förresten!


 

Etiketter: , Last modified: 31 januari, 2020