Nyheter

Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

På en workshop på Tjärnö marina forskningsstation samlades den 20 april fiskare, odlare, och representanter för restaurangbranschen och upplevelseindustrin för att lära sig mer och smaka på några av havets outforskade råvaror.

Skäl att tänka nytt
Mycket av det vi äter styrs av traditioner och förväntningar. I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta.
Det handlar också om att återupptäcka mat som åts här förr, säger Christin Appelqvist som är projektledare.

180506_scary-seafood_sjogurkaFrån havet till tallriken
Projektet Scary Seafood som drivs av Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige genomför en studie kring tänkbara och icke tänkbara arter från havet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Målet är att beskriva kunskapsläget kring arterna och belysa hinder eller möjligheter för att få produkten från havet till tallriken. Projektet vill även stimulera till entreprenörskap och nyföretagande.

Ur hållbarhetsperspektiv är det viktigt att ta tillvara resurser och råvaror som finns eller kan produceras i vår närhet. Spektakulär och ovanlig mat kan också skapa reseanledningar och leda till utveckling av upplevelseturism.

Sofia B Olsson som är köksmästare på restaurang vRå i Göteborg var med under workshopen. Hon jobbar mycket med alger men är också intresserad av att hitta nya hållbara arter att servera.
Det finns en mängd olika räkor, krabbor och bläckfisk som jag skulle vilja testa. Även sjögurka är intressant, säger Sofia B Olsson.

Läs mer om projektet Scary Seafood här…

Källa: Göteborgs Centrum för Hållbar Utveckling, GMV

Taggat , , , , , ,