Nyheter

Här är de mest hållbara animaliska proteinkällorna

I en ny studie* har forskare gjort livscykelanalyser av flera hundra animaliska proteinkällor för att se vilka av dem som har minst miljö- och klimatpåverkan.

180615_musslorForskning visar att det bästa för klimatet och miljön vore om alla blev veganer. Men om du ändå vill äta kött och fisk, vilka sorter ska du välja för minsta möjliga miljö- och klimatpåverkan?

Enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Frontiers in Ecology and the Environment har industrikött och odlad fisk störst påverkan på miljön och klimatet. Små vildfångade fiskar som sill och makrill och vildfångade skaldjur som ostron och musslor är däremot skonsammare mot miljön och klimatet.

Studien baseras på analyser av hundratals livscykelbeskrivningar för olika typer av animaliskt protein. Av dessa valde forskarna ut 148 som kan räknas som vanliga livsmedel som de flesta konsumerar. Forskarna jämförde sedan hur stor miljöpåverkan var för att producera 40 gram av respektive livsmedel.

Läs mer om studien här. *Studien har delvis bekostats av the Seafood Industry Research Fund.

Källa: Lina Rosengren, Aktuell Hållbarhet


180615_Musselskal-hos-HelenTips – så här gör Ekocentrums Helen Sylvan slänger ut överblivna blåmusselskal i trädgården där de ökar kalkhalten och blir snyggare och snyggare med tiden! Om du inte vill slänga ut dem hela kan du med fördel mala skalen. Du kan även kompostera dem. Musslor är fantastiska! Läs mer om musslor och hur de renar haven här…

Taggat , , , , , ,