Nyheter

Förpackningsfri butik i Berlin – och Göteborg?

Pressmeddelande   •   Jun 14, 2019 09:00 CEST

Överförpackade varor, nedskräpning, plast i havet – många är rejält trötta på förpackningshysterin och dess negativa konsekvenser för djur och natur. Som en motreaktion är butiker utan förpackningar på frammarsch. Milena Glimbovski startade en förpackningsfri butik i Berlin 2014. Nu kommer hon till Göteborg.

Milena Glimbovski öppnade 2014 butiken Original Unverpackt i Berlin – en butik helt utan förpackningar. Det inspirerade andra och idag finns 100 förpackningsfria affärer i Tyskland. Konceptet sprids över världen och i Sverige finns två butiker, i Malmö och Västerås.

Våra kunder tar med papperspåsar, bomullskassar, glasburkar med mera och fyller dem med varor. Vi säljer också papperspåsar ifall man inte har med egna. Det svåra har varit att få tillräckligt många att ändra beteende och komma tillbaka. Det tog lite tid och vi har gjort många förändringar, men idag går butiken bra, säger Milena Glimbovski.

190618_milena-glimbovski-unverpackt-588x720

På tisdag kan man höra Milena Glimbovski berätta om framväxten av förpackningsfria butiker i Europa och världen, zero wasterörelsen och hur det är möjligt att öppna en butik och sälja varor utan förpackningar.

Vi har bjudit in Milena som entreprenör och vi hoppas hon kan inspirera andra att starta Göteborgs första förpackningsfria butik. Butiker utan förpackningar har varit viktiga banbrytare för att minska förpackningsmängden i vanliga butiker, på samma sätt som ekobutikerna bidrog till att röja marken för mer ekologiskt i de stora livsmedelskedjorna, säger Karin Nielsen, processledare för avfallsförebyggande på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44 i Göteborg (Hållplats: Kapellplatsen)
Tid för fika och seminarium: 15.30-16.30, därefter mingel till 17.00
Seminariet är kostnadsfritt och anordnas av Kretslopp och vatten i samarbete med Ekocentrum. Anmälan krävs – görs här senast 15 juni!


Media: Milena Glimbovski är även tillgänglig för intervjuer under måndagen och tisdagen nästa vecka.

Kontakt: Karin Nielsen, Kretslopp och vatten, 031-368 74 68 karin.nielsen@kretsloppochvatten.goteborg.se

Presskontakt: Ulrika Naezer, Kretslopp och vatten, 031-368 27 80 ulrika.naezer@kretsloppochvatten.goteborg.se

Taggat , , , , , ,