Nyheter

När lämpar sig takintegrerade solpaneler?

Dags att lägga om taket? Erik Wallnér från Solcelsskollen går igenom när takintegrerade solpaneler lämpar sig (och när de inte gör det).

Sedan Elon Musk stod i ett villakvarter i en amerikansk förort och lanserade Teslas nya skifferliknande solcellstakpannor är det många som tänkt följande tanke: klart jag ska ha solceller, men först när de ser ut som ett vanligt tak.

190529_installation-av-integrerat-solcellssystemDe allra flesta som sätter solceller på taket väljer att placera dem ovanpå ett befintligt takmaterial. Fördelarna är att det är enkelt, det finns många leverantörer och produkterna är etablerade. Nackdelen är att det på sätt och vis är ett slöseri: varför ytterligare ett takmaterial när solpanelerna i sig är väl lämpade att utgöra det yttre tätskiktet på huset? Dessutom har de sitt karakteristiska utseende, vilket oftast avviker från husets form och färg, samtidigt som de sticker upp ca 10 cm från taket.

Med det som bakgrund är det kanske inte så konstigt att vi får många frågor om just integrerade “solcellstak”. I följande text benar vi därför ut följande:

  • Vilka olika typer av takintegrerade solcellssystem som finns.
  • När takintegrerade solceller lämpar sig, och när de inte gör det.
  • Ungefär hur mycket takintegrerade solcellssystem kostar.
  • Vad man bör tänka på när man står inför ett nybygge eller en takomläggning.

Läs mer om flera “sorters” takintegrerade solcellssystem mm här!

Källa: Solcellskollen


Solcellskollen var en av de hållbara regionala innovationer som Ekocentrum visade i temautställningen ”Innovationer för det goda livet” under åren 2013-2017.

Taggat , , , , ,