Nyheter

De goda nyheterna är att det finns bättre sätt att konsumera kläder på!

Vi konsumerar alldeles för mycket kläder, tillverkningen förstår såväl jordar som floder – för att inte nämna alla de människor som sliter och lider för att vi ska få vårt ”fast fashion”… Förra veckan kunde vi läsa att H&M bränner nya plagg – och de är inte ensamma. Men vi bad vår vän och utställare Malin Sommanö på den ideella föreningen Eco Fashion berätta hur hon ser på läget – och hon svarade med en hoppfull krönika:

De goda nyheterna är att det finns bättre sätt att konsumera kläder på!

161116_malin-sommano_400x600Många är vi som nyligen förfärades av nyheten om att ett stort klädföretag systematiskt bränner upp helt nya kläder. Till sitt försvar angavs att kläderna blivit fuktskadade och/eller innehåller otillåtna kemikalienivåer. Ett argument som kunde vara godtagbart om det handlade om enstaka plagg någon gång ibland, men detta är enligt uppgift ett återkommande förfarande. Man kan inte sätta ett särskilt högt värde på sina produkter om man inte ser till att de förvaras på ett säkert sätt, fritt från fukt som kan skada. Man kan inte efterleva sina kemikaliekrav på ett tillfredställande sätt om otillåtna kemikalier gång på gång hittas i leveranser. Användning av skadliga kemikalier handlar i grund och botten om att vilja producera så billigt som möjligt och att inte göra det extra som krävs för att produktionen ska bli hållbar på riktigt.

Att bränna upp kläder vars produktion har orsakat negativa konsekvenser för både människor och miljö är synnerligen respektlöst. Detta visar också vilket lågt värde våra kläder har hos både de som säljer och hos oss som konsumerar, eftersom de flesta kläder idag är orimligt billiga. Om vi betalade ett pris som motsvarar det arbete som ligger bakom framställningen tror jag att vi skulle ta hand om våra kläder bättre och sätta ett större värde i dem. Då kanske vi lagar istället för att köpa nytt. Köper kvalitet istället för att tänka ”den ser inte ut att hålla så länge, men den är ju så billig att jag kan köpa en ny när den går sönder”.

Jag menar att det är ett systemfel. Någon annan jobbar många timmar med att tillverka en produkt som jag kanske bara behöver jobba en timme för att kunna köpa. Denna textilarbetare jobbar ofta under extremt dåliga förhållanden, med en lön hen inte klarar att försörja sin familj på och under exponering av hälsofarliga kemikalier.

Klädproduktionen bidrar till ökade koldioxidutsläpp i för oss avlägset belägna länder samtidigt som utsläppen i Sverige minskar. Anledningen till att produktionen förläggs till dessa länder är just för att det blir billigare att producera där när det inte finns några rimliga krav på arbetsförhållanden och kemikalieanvändning. Samtidigt är det i slutänden vi konsumenter i västvärlden som efterfrågar dessa produkter. Vi har blivit vana vid att kläder är billiga. Det verkliga priset får de som tillverkar våra kläder betala i form av fattigdom och ohälsa. Till detta kommer bekämpningsmedel, energiåtgång och transporter samt ett enormt slöseri av dricksvatten i länder där det vatten som finns till stor del används till att bevattna bomullsodlingar. Människor, djur och natur betalar ett högt pris.

Vi är vana vid att när vi ser ett plagg vi tycker är snyggt och har råd att köpa så gör vi det utan att fundera över vad plagget har orsakat under produktion och på väg till butiken. Det har blivit en del av vår kultur. Vårt nuvarande sätt att konsumera kläder är ohållbart och behöver förändras!

161116_eco-fashion

De goda nyheterna är att det finns alternativ! 

Det bästa vi kan göra för att konsumera kläder mer hållbart är att använda de kläder som redan finns. Det innebär att handla vintage, second hand eller att redesigna kläderna man tröttnat på för att ge dem ett längre liv. Det finns också bra märkningar att hålla utkik efter om man vill handla nytt. Många företag har sina egna märkningar, men jag rekommenderar att man i första hand ska titta efter så kallade tredjepartsmärkningar, där en oberoende part har kontrollerat att företagens produkter uppfyller högt satta kriterier för miljö och arbetsvillkor. Ett exempel på en sådan märkning är GOTS (Global Organic Textile Standard). Svanen och Bra Miljöval är också bra tredjepartsmärkningar, framförallt ur miljösynpunkt. Ett annat sätt att handla kläder mer hållbart är att köpa kläder tillverkade av material som exempelvis lin, hampa och lyocell. Ekologiskt odlad bomull är ofantligt mycket bättre än konventionellt odlad, även om vattenåtgången fortfarande är ett problem.Till sist så kan kläder av god kvalitet som håller länge också vara ett bra val.

Kom ihåg att som konsumenter kan vi göra skillnad! Det är vi som efterfrågar produkterna som säljs, så passa på att fråga efter hållbart producerade kläder nästa gång du går in i en butik. Men var kritisk – många i branschen sysslar med greenwashing. Jag är övertygad om att när vi återkommer med våra frågor så kommer företagen förr eller senare att förstå vad deras kunder vill ha. Det kallas konsumentmakt.

Hälsningar,

Malin Sommanö, informatör i den ideella föreningen Eco Fashion

Mer om Eco Fashion här…

Taggat , , , , , ,