Nyheter

Forbo först ut med social märkning av golv

Forbo Flooring Systems ambition är att vara det självklara valet när det handlar om hållbara golv. Företagets aktiva och målmedvetna arbete inom hållbarhetsområdet har resulterat i att Forbo nu som första golvföretag fått produkter granskade och rekommenderade enligt Byggvarubedömningens nya bedömningskriterier för social hållbarhet.

171030_forbo_golv_social-märkning

Produkterna det handlar om är två olika linoleummattor – Marmoleum 2,0 mm och Marmoleum 2,5 mm. Forbos linoleum har ett långt produktionsled med leverantörer från hela världen, allt från jutevävare i Bangladesh till linodlare i Kanada. Kraven har ökat i branschen och kunderna förväntar sig idag att produkterna de köper är producerade under schyssta arbetsvillkor. Byggvarubedömningens sociala kriterier bygger på ILO:s (International Labour Organization) kärnkonventioner och internationellt erkända principer för mänskliga rättigheter. Förväntningarna på leverantörerna motsvarar FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

För att möjliggöra ett strukturerat arbete med social hållbarhet har Byggvarubedömningens medlemmar initierat ett system för sociala kriterier baserat på de utmaningar som finns i branschen. Ambitionen är att alla leverantörer av byggprodukter ska ha sina produkter bedömda i systemet år 2019/2020 och vi är glada att Forbo varit så proaktiva i sitt arbete med social hållbarhet, berättar Jannike Ludvigsson, hållbarhetsspecialist på Byggvarubedömningen.

Forbo ska vara ledande inom hållbarhet i golvbranschen
Granskade produkter som godkänns efter bedömningen kan antingen få grönt (rekommenderas) eller gult (accepteras). Grönt innebär att produktleverantören (Forbo) bedriver ett systematiskt arbete såväl internt som i leverantörsledet och gult innebär att det finns fortsatt arbete att göra i leverantörsledet. Forbo har under lång tid arbetat med social hållbarhet i leverantörsledet. För att säkerställa systematiskt arbete och ständiga förbättringar är Forbo dessutom certifierade enligt SA8000.

Forbo har som ambition att vara ledaren inom hållbarhet i golvbranschen. Vi redovisar sedan tidigare klimatpåverkan för alla våra golv och kan nu alltså som första golvleverantör även erbjuda Rekommenderade produkter inom social hållbarhet genom Byggvarubedömningen, säger Jonas Rothén, hållbarhetschef på Forbo Norden.

Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer sjutton globala mål och Agenda 2030 för hållbar utveckling. Världens länder har åtagit sig att från och med den 1 januari 2016 fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid. Genom att ständigt förbättra sitt agerande vill Forbo hjälpa kunderna med golvval som minskar påverkan på både klimat och samhälle. Sedan tidigare finns en lång rad Svanen-märkta produkter i sortimentet och för flertalet av produkterna i portföljen finns EPD:er, livscykelanalyser som bland annat visar mängden koldioxid som genereras och energianvändningen för produkternas livscykel.

Krav i offentlig upphandling
Med såväl klimatdokumentation som sociala kriterier på plats finns nu stor möjlighet för inköpare att ställa krav vid upphandling som grundar sig i regeringens klimatmål och Agenda 2030.

De flesta organisationer, såväl offentliga som privata, har hållbarhetsmål. Vi hoppas att kraven från marknaden ökar så att vi får chansen att bidra till våra gemensamma hållbarhetsmål, säger Harald Burgstaller, VD för Forbo Norden.

Forbo avser att addera ännu fler produkter till märkningen inom social hållbarhet hos Byggvarubedömningen.

Här kan du läsa mer om Forbos hållbarhetsarbete.

Taggat , , , , ,