Den 17 mars presenterade regeringen ett nytt förslag om hur bilar, bussar, lastbilar och andra fordon ska drivas av mer miljövänliga drivmedel. Förenklat går förslaget ut på att bensin och diesel ska blandas ut med förnybara drivmedel.

150330_Välja-bränsleOch förslaget är en del i målet om att utsläppen från inrikes transporter ska ha minskat med 70 procent år 2030. Hör Ekot:s miljöreporter Annika Digréus och Maria Grahn (bilden), som forskar inom miljö och energiområdet med inriktning på drivmedel på Chalmers tekniska högskola.
Konsumenterna kommer att märka av satsningen genom att exempelvis etanol kommer att bli billigare att tanka, förklarar Ekots reporter Annika Digréus.

Det faktum att bensin och diesel ska blandas ut med förnybara drivmedel gör att det går att tanka i vanliga bilar.

– Det är bra eftersom det innebär att vi inte behöver vänta ut att alla fordon ska behöva bytas ut, det gör att jag tror att den här satsningen kan få en positiv miljöpåverkan, säger forskaren Maria Grahn.

Huruvida det här räcker för att nå klimatmålen återstår att se. Nu skickas förslaget ut på remiss, säger Annika Digréus.

Hör en intervju med Maria Grahn här:Måste vänta ut en ny generation av fordon
(8:15 min)

Källa: Sveriges Radio Ekot

Maria Grahn, och hennes kollega Maria Taljegård, finns med bland de innovatörer som Ekocentrum visar i temarummet “Innovationer för det goda livet” – 20 hållbara innovationer som gör världen lite bättre! Läs mer om deras lösning – bensin från koldioxid och vatten – här!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , Last modified: 24 mars, 2017