Nyheter

Två av tio anser sig har råd med elbil

Flertalet är positiva till att välja en elbil vid nästa bilköp. Men fortfarande är det några saker som tar emot, som höga priser, att det är långt till en laddpunkt och frågetecken för hur bra en elbil egentligen är för miljön. Det visar årets elbilsundersökning av eCarExpo.

191128_ecarexpo-illustration_blå520x245

75 procent av de 1 503 tillfrågade svenska bilisterna, jämnt fördelade mellan kvinnor och män, är mycket eller ganska positiva till el- och hybridbilar, enligt årets elbilsundersökning, som genomförts av Mejsel på uppdrag av eCarExpo. Särskilt är det yngre män, bilister i storstäder och tjänstebilsförare som föredrar laddningsbara bilar.

Drygt sex av tio säger att de helst skulle välja en el- eller elhybrid nästa gång de köper bil. Men vi ser en tendens till tillbakagång för laddhybriderna och en bibehållen nivå för rena elbilar, om vi räknar in personer som valt laddbart som första- och/eller andraval nästa gång de köper bil, säger Rikard Lundberg, vd på undersökningsföretaget Mejsel i en kommentar.

Högt pris, för få laddstationer och kritik mot elproduktion och batteriers hållbarhet är de vanligaste invändningarna mot att köpa elbil eller elhybrid.

Undersökningen visar också att många idag är mer kunniga och pålästa om elbilar än tidigare.

Trots att alla i undersökningen känner till att laddningsbara bilar är billigare att köra, är det bara två av tio bland de tillfrågade som anser att de har råd att köpa en elbil idag och endast fyra procent anser att elbilar är prisvärda. Laddhybrider upplevs som något mindre dyra.

Källa: eCarExpo 


Missa inte vår seminariedag den 28 november (dagen före eCarExpo): Elbilssamhället är här!

Välkommen till en dag som kopplar ihop energifrågor med transport- och mobilitetsfrågor! Här möts experter och fordonsköpare, stadsplanerare och forskare för att berätta vad som händer på området elbilssamhället, och för att samtala om hur vi löser de problem och hinder som fortfarande föreligger.

Läs mer och anmäl dig här!


 

Taggat , , , , ,