Nyheter

Klädbanta! Så konsumerar du rätt – 3 enkla tips

Efter transporter, mat och boende hamnar klädinköp på fjärde plats när det gäller koldioxidutsläpp i Sverige. Men det går att handla kläder miljösmart. Här är 3 enkla tips som gör skillnad.

Vi svenskar köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder per år och person. Endast två kilo av dem återanvänds. 8 kilo slängs. Det är aktuella siffror från Statistiska centralbyrån som för många av oss inte känns riktigt bra. Och framför allt, som inte är hållbart för miljön.

Men det går att göra något åt slöseriet. Det visar en ny doktorsavhandling från Chalmers och Mistra Future Fashion.

170324_kladbanta_tjej_ängI avhandlingen, som är skriven av doktoranden Sandra Roos, står att vi konsumenter kan påverka 25 procent av den totala klimatpåverkan som klädkonsumtionen bidrar till. 3 procent av dessa hänger ihop med hur vi tvättar och torkar våra kläder. Hela 22 procent har att göra med hur vi tar oss till och från klädaffären.

Utifrån dessa kunskaper pekar Sandra Roos på ett par saker som var och en av oss kan göra för att minska klädernas påverkan på miljön.

3 enkla klädtips som minskar klimatpåverkan

1. Använd dina kläder tills de är slitna
Vi svenskar köper cirka 50 nya klädesplagg om året. Bara ett fåtal av dem används 100 till 200 gånger som enligt Sandra Roos livscykelanalys är plaggens ungefärliga livslängd. Att använda plaggen tills de är utnötta är det viktigaste tipset, enligt hennes avhandling. Det skulle, enligt henne, ha större effekt för miljön och klimatet än andra aspekter som klädernas tillverkningssätt eller materialval.

2. Undvik bilen
Har du möjlighet så undvik att att ta bilen till klädbutiken. För det är just bilåkandet till och från affären som är den största miljöboven när vi handlar kläder. 22 procent av den miljöpåverkan vi kan påverka själva har att göra med just färdsättet.

Men att ställa bilen kan vara lättare sagt än gjort när man har långt till butiken. Då kan ett smart alternativ vara att handla på nätet. Att samåka eller ordna klädbytardagar där man bor kan vara andra.

3. Vårda plaggen du handlar
Tvättar och torkar du kläderna rätt så är du skonsam mot både miljön och plaggen. Du kan till exempel avstå förtvätt, inte överdosera tvättmedel och skippa sköljmedel. Prova ättika i stället. Har du möjlighet så torka utomhus i stället för att torktumla. Undvik också att tvätta dina kläder för ofta. Förutom att själva tvättandet tär på miljön så tappar dina kläder form och färg.

Läs mer:

10 husmorstips för att rädda dina kläder

Så trollar du bort fläcken – 13 husmorstip

Tvätta rätt och undvik misstag – goda råd

Källa: Tidningen Land

Taggat , , ,