Extrakt: Svenskar har på bara några år börjat ifrågasätta sina konsumtionsvanor allt mer. Det säger Åsa Callmer vid KTH som studerar hur fenomenet köpstopp påverkar oss. Hennes forskning visar att ett köpfritt år är enklare än de flesta tror och att det får oss att må bra.
– Jag tycker mig se en stor förändring sedan jag inledde min forskning för fyra år sedan. Det har gått 2,5 år sedan jag intervjuade personerna i den köpfria gruppen i min studie och i dag uppmärksammas frågan på ett helt annat sätt, säger Åsa Callmer, som är doktorand vid Urbana och regionala studier vid KTH.
Åsa Callmer har i sin avhandling studerat två grupper: personer som har haft eller har ett köpfritt år och personer som har rensat ut sitt hem med den så kallade KonMari-metoden, som har utvecklats av japanskan Marie Kondo.
Av dem som valt att sluta shoppa hade de flesta haft sitt köpfria år relativt nyligen och en tydlig slutsats är att deras köpfrihet gav bestående effekter.
Vill inte gå tillbaka till tidigare konsumtionsvanor
– Alla personerna i min forskning, oavsett var de befann sig i sin köpfria period, var tydliga med att de inte ville gå tillbaka till sina tidigare konsumtionsvanor. De tyckte att det var en positiv upplevelse och mådde bra av det. Det upplevs som befriande att ställa sig utanför det som konsumtionssamhället förväntar sig, säger Åsa Callmer.
Hennes avhandling handlar om hur individer kan hålla sig till att inte äga och konsumera mer än de behöver och hur en politik som uppmuntrar det agerandet, och tar hänsyn till planetära gränser skulle kunna se ut.
Reglerna för köpstoppen satte deltagarna upp själva. Vissa satte upp mål att spara pengar, medan andra istället för att shoppa lade mer pengar på upplevelser som restaurangbesök.
Källa: Miljö Online och Extrakt
Etiketter: konsumtion, köpstopp, shopping Last modified: 6 december, 2019