En av eleverna snurrar hållbarhetshjulet. Det tar en stund innan pinnen stannar på mål nr 6.

“Mål nr 6 handlar om rent vatten och sanitet. Vilka kopplingar kan era företag ha till det målet? frågar Ekocentrums utbildare Malin Larsson. Eleverna skruvar först lite besvärat på sig, men sedan kommer diskussionen igång. Det är en ännu en klass som ingår i Ung Företagsamhet som kommit på besök till Ekocentrum, för att koppla hållbarhetsarbete till sina olika projekt.

Våra krämer får inte innehålla någon mikroplast” säger en tjej. “Bra, svarar Malin, då kan ni använda den informationen i er reklam!” “Och ni har väl koll på vilka kemikalier era produkter innehåller?” Spridda lågmälda diskussioner uppstår och en elev frågar sedan  “Var kan man se se vilka kemikalier som är farliga?“.

190122_VF_hjulet_innovationer_ML

Så är kunskapsinhämtningen igång. Eleverna får svar på sina frågor, de får även med sig lite uppgifter hem, tips på länkar och sidor där de kan fördjupa sig. Malin pekar sedan på ett par innovationer, som löst problem med rent vatten och sanitet. Eleverna inser att det finns behov av nya lösningar, nya företag kan blomstra samtidigt som vi löser världens hållbarhetsproblem. De har många möjligheter att både driva företag och göra världen bättre!

Hållbarhetshjulet är egentligen bara ett “chokladhjul” på väggen, med FNs 17 globala mål på. Det intressanta är kanske inte ens att snurra på hjulet – utan de diskussioner som uppstår när man har snurrat!

Utbildare Malin säger “Det här sättet att lite lättsamt dra fram ett mål i taget och sedan koppla det dels till besökarnas verksamhet och dels till olika innovationer, det är ett väldigt roligt inslag i våra kurser och events – både för mig som utbildare och för deltagarna!”

Övningarna kring hållbarhetshjulet är många och skiftande. Ekocentrum tar nu fram olika upplägg för workshops där deltagarna i högsta grad blir delaktiga. Välkommen att höra av dig om du vill veta mer!

Etiketter: , , Last modified: 29 januari, 2019