Motormännen: Mopedbilarna blir allt vanligare bland tonåringarna. Idag rullar det över 10 000 stycken på de svenska vägarna. Men de är både livsfarliga och riktiga miljöbovar. Det menar Motormännen efter att ha testat två populära modeller.

Mopedbilen ser ut som en mindre personbil och kostar lika mycket, men ur säkerhets- och miljösynpunkt är den något helt annat. När Motormännen testade de två populära mopedbilarna Renault Twizy 45 och Aixam City blev det bottenbetyg för båda modellerna.

Motormännen lät säkerhetsorganisationen Euro NCAP testa de båda mopedbilarna och de visade sig ha stora säkerhetsbrister. Aixam City, modellen handlarna kallar Europas mest sålda mopedbil, var nära att välta redan vid 45 kilometer i timmen. Testet visade också att mopedbilarna har mycket dåligt skydd vid frontal- och sidokrockar. Det är alltså långt ifrån säkert att det är bättre att sitta i en mopedbil än att åka moped, ur säkerhetssynpunkt.

Enligt Motormännens test är mopedbilar också riktiga miljöbovar. I testet visade det sig att Aixam City helt saknar avgasrening och har partikelutsläpp hela 164 gånger större än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppet av kväveoxider är samtidigt sju gånger högre än vad som är tillåtet för personbilar med dieselmotor.

Läs mer hos Motormännen här.

Källor: Miljö Online och Motormännen. Video: Motormännen.

Etiketter: , , , Last modified: 28 januari, 2019