Miljö Online: Den 16-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg är på väg att bli ett allt mer erkänt namn i internationella sammanhang. I veckan har hon deltagit i det ekonomiska toppmötet i Davos, dit hon för övrigt tagit sig med tåg (inte privatjet som flertalet övriga deltagare). Där deltog hon igår i ett panelsamtal med bland andra FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres, forskaren Jane Goodall och artisten Bono. Vid den föregående lunchen passade hon också på att ge toppcheferna på mötet en ordentlig känga.

Greta_Thunberg

Vissa säger att klimatkrisen är något som vi alla bär skulden för, men det är inte sant. Om alla är skyldiga så finns det ingen som bär ansvaret. Och några är ansvariga. Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar…Och jag tror många av er här i dag tillhör den gruppen, sade Greta Thunberg och möttes först av försiktiga, men sedan allt mer tilltagande applåder.

Greta Thunberg porträtteras också i en artikel i The Guardian och har tillsammans med Christiana Figueres skrivit en opinionsartikel i Washington Post. I artikeln konstaterar de båda att trots att de har två helt olika bakgrunder och generationer, förenas i en genuin oro för det fortsatta livet på jorden. De ger i artikeln också en pik åt ledarna vid toppmötet, som de anser borde ägna mycket mer tid åt att tala om klimatkrisen men framför allt om de lösningar som finns inom räckhåll.

Läs artikeln i The Guardian

Från Miljö Online

Etiketter: , , Last modified: 28 januari, 2019