Nyheter

Växterna berättar vilket ljus de vill ha

Enorma mängder energi slösas bort i växthusen där vår mat odlas, genom att växterna får för mycket och fel sorts ljus. Dessutom kan det stressa och skada växterna. Forskare på Chalmers arbetar med en världsunik metod för att mäta hur mycket och vilken sorts ljus växterna vill ha.

Vaxthus-CTH_forsknI dagens växthus används så kallade natriumlampor, samma typ av lampor som i vanlig gatubelysning. De har normalt bara två lägen, på eller av.

Allt är väldigt ”high tech” i moderna växthus utom just ljuset, säger Anna-Maria Carstensen, doktorand på Chalmers. Man styr till exempel temperaturen och näringstillförseln minutiöst. Men belysningen ligger långt efter när det gäller reglering.
Det ljusspektrum som natriumlamporna ger stämmer väldigt dåligt överens med det spektrum som växterna använder i fotosyntesen. Det blåa och röda ljuset som växterna behöver mest får de inte så mycket av.
Däremot får de mycket infrarött ljus, vilket är rent skadligt för vissa grödor, och gult ljus, vilket växterna inte kan använda så mycket av.
Källa: Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum (GMV) Läs mer här…
Taggat , , ,