Nyheter

Trumps klimatstrategi är control-alt-delete

Är den senaste tidens åtgärder som vidtagits av Trumps administration gällande klimat och energi startskottet för ett krig mot kunskap? Den frågan ställer BBC:s klimatkorrespondent Matt McGrath i en analys. Efter Trumps maktövertagande råder nu oro och osäkerhet i stora delar av forskarvärlden. ”Det är djupt oroväckande”, säger Johan Rockström.

170129_trump_fingerMatt McGrath konstaterar att mycket av den klimatinformation som fanns på Vita husets hemsida arkiverades direkt efter presidentens installation. Samtidigt kom rapporter om att motsvarigheten till Naturvårdsverket belagts med munkavle. McGrath har även talat med Aldan Meyer, som företräder organisationen Union of Concerned Scientists. Han säger att administrationen ägnar sig åt en ”control-alt-delete-strategi”.

ctrl-alt-del-cupsUSA är världens största forskningsnation och satsar mer pengar på forskning och utveckling än något annat land. Nu finns farhågor om lägre anslag till forskning och klimatskeptiker placeras på höga positioner. Satsningar görs istället på fossila bränslen.

När Trump för några månader sedan vann presidentvalet fanns det förhoppningar om att han skulle omge sig med erfarna och duktiga ministrar och rådgivare i den nya administrationen. Nu omges han, med några undantag, av vetenskapskritiker och klimatskeptiker, som förstärker hans oansvariga, kortsiktiga och ovetenskapliga syn på utvecklingen i USA. Det finns starka skäl att vara orolig nu, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

150831_Johan RockströmJohan Rockström menar dock att det trots allt kan komma något positivt med Trumps nya miljöpolitik.

Förhoppningsvis leder den till en ännu kraftigare och konstruktiv mobilisering av det globala vetenskapssamhället, säger han till SVT.

Källor: Miljö Online och SVT

Taggat , , , ,