Nyheter

Talloljediesel första flytande biobränslet som miljömärks

Drivmedelskoncernen Preem har satsat hårt på att ge det fossila dieselbränslet en grönare profil. Deras dieselbränsle Evolution plus, som blandas med tallolja, blir nu Svanenmärkt. Det är första gången ett flytande drivmedel klarar Svanens tuffa krav för miljömärkning.

160627_Talloljediesel_Svanen_Preem_RagnarTalloljan som är en biprodukt från massaindustrin har sedan 2011 blandats med fossil diesel i andelar som gradvis ökat. Sedan 2014 finns en särskild kvalitet med 50 procents blandning kallad Evolution plus. Det är detta bränslet som nu blir Svanenmärkt av det statliga bolaget Miljömärkning Sverige, vilka arbetar med miljömärkning på uppdrag av regeringen.

– Det är en stor utmaning att få fram ett flytande drivmedel som klarar våra tuffa krav på hållbarhet, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.

I början gjordes Preems Evolution diesel av tallolja, men nu används också andra råvaror, som slakterirester. Bränslet går under samlingsnamnet HVO – hydrerade vegetabiliska oljor – och räknas till andra generationen biodrivmedel.

HVO har samma kemi som fossil diesel. Det gör att de två bränsletyperna kan blandas utan krav på särskilda pumpar eller modifierade bilar. Det är även det absolut största biodrivmedlet i Sverige och ger störst minskning av fossil koldioxid, enligt Energimyndigheten.

Preem har visat att bränslet klarar Svanens tuffa krav på energieffektivitet och låga utsläpp av klimatgaser under hela dess livscykel, säger Eva-Lotta Lindholm, produktspecialist på Svanen.

Palmolja och rester från palmoljans produktionskedja får inte användas i Svanenmärkt drivmedel.

Läs mer…

Källa: Miljö Online och DN Motor

Visste du det?

Första drivmedlet att miljömärkas med Svanen var FordonsGas. Läs mer här!

Taggat , , , , ,