Den 22 juni lämnade Miljömålsberedningen sitt slutbetänkande till regeringen. I det presenterar man två nya etappmål: 63 procents minskning av utsläppen i Sverige till 2030 jämfört med 1990 och 75 procents minskning till 2040. För transportsektorn är ambitionen lägre än tidigare, något som bland annat Vänsterpartiet kritiserar.

160627_Miljömål_SverigeRedan tidigare i år föreslog beredningen att Sverige ska ha noll nettoutsläpp till 2045, vilket innebär 85 procent lägre utsläpp än 1990.

I betänkandet finns förslag inom områden som stadsplanering, bostäder och byggande, jordbruk och livsmedel näringspolitik och energi- och materialhantering samt för transportsektorn.

För transportsektorn föreslår beredningen en minskning av utsläppen för inrikes resor med 70 procent till 2030. Det är mindre ambitiöst än den tidigare ambitionen om 80 procent i utredningen om en fossil fordonsflotta, FFF-utredningen. Ambitionssänkningen är något som Vänsterpartiet reserverat sig mot i betänkandet och även skrivit en debattartikel om.

160315_AndersWijkmanMen Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman är ändå nöjd.

För det första är det en kompromiss. Då får man inte allt man vill. För det andra har det gått tre år sedan FFF-utredningen med hög försäljning av bensin- och dieselbilar, och oljepriset är det lägsta på många år, säger han.

Redan i veckan dessförinnan presenterade Miljömålsberedningen delar av sina förslag i en debattartikel i Dagens Nyheter, som undertecknades av sex av sju partier i beredningen. Debattartikeln fick flera repliker.

DN Debatt. ”Minska utsläppen från inrikes transporter kraftigt”

Läs Vänsterpartiets debattsvar: ”Vi bidrar inte till sänkta ambitionsnivåer”

Läs debattsvar från Volvo Bussar, Vattenfall och ABB: ”Sverige behöver tydliga mål för eldrivna fordon”

Läs debattsvar från Björn Gillberg: ”Löfven bör ta strid med EU om biobränsleskatten”

Läs debattsvar från Adam Leckius, Klimatsvaret – CCL Sverige: ”Lägg stigande koldioxidavgift på alla bränslen”

Läs artikeln i Svenska Dagbladet: Så ska Sveriges mål för minskade utsläpp nås

Läs pressmeddelandet från Miljömålsberedningar här

Läs Miljömålsberedningen

Källa: Westander

Etiketter: , , , , Last modified: 27 juni, 2016