Nyheter

Kommunerna som är bäst på klimatanpassning

Var femte kommun har inte påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Några kommuner är dock riktiga förebilder, enligt en ny rapport.

160627_M&U_Bästa-klimatkommuner_VänersborgTrots att nästan alla kommuner, 98 procent, tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar har var femte kommun inte påbörjat sitt klimatan-passningsarbete. Det visar en ny kartläggning från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

En majoritet av Sveriges kommuner jobbar med klimatanpassning men bristerna är fortfarande stora. En dryg fjärdedel av kommunerna har exempelvis inte analyserat hur kommunen kan komma att påverkas av framtida klimatförändringar.

Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I kartläggningen som genomförs för andra året i rad, får Uppsala högst poäng bland de stora kommunerna, följt av Stockholm och Göteborg. Vänersborg har fått högst poäng bland de medelstora kommunerna, följt av Lomma och Trelleborg. Av de små kommunerna har Aneby och Lessebo presterat bäst, följt av Arjeplog och Mullsjö.

Topp 21 i landet på klimatanpassning:

1 Vänersborg

2 Lomma

3 Uppsala

4 Stockholm

5 Göteborg

6 Växjö

7 Trelleborg

8 Jönköping

9 Staffanstorp

10 Västerås

11 Botkyrka

12 Ystad

13 Danderyd

14 Kristianstad

15 Sundsvall

16 Olofström

17 Karlstad

18 Laholm

19 Uddevalla

20 Gävle

21 Malmö

Hela rapporten hittar du här…

Källa: Miljö & Utveckling

Taggat , , , ,