Vi möts av hemska bilder från brinnande regnskogar i Brasilien och Bolivia, men också från tallskogar på våra egna breddgrader i Sibirien. Det är lätt att bli förlamad av allvaret, men det finns saker vi som vi kan göra. Här kommer 4 punkter där vi startar med den enklaste åtgärden!

190826_Brazil_-_NASA_Earth_Observatory

1.       Byt sökmotor till Ecosia.org. Ungefär var 45:e sökning leder till ett planterat träd. De har dessutom pågående projekt med brandbekämpning i Brasilien.

2.       Organisera dig med andra – Ensam är inte stark! Avaaz.org och change.org är två organisationer som för ihop människor i hela världen och skapar en gemensam och stark röst i frågor som känns allt för stora att kämpa för på egen hand. Just nu pågår kampanjer för att stärka folkets röst till beslutsfattare i Brasilien och FN.

3.       Stöd en organisation som aktivt jobbar med att skydda Amazonas, t.ex Rainforest action network, Amazon Watch och Rädda Regnskog.

4.       Styr din konsumtion bort från regnskogsmark. Genom att undersöka vilka produkter som innehåller Brasilianskt nötkött och soja samt palmolja. Läs mer hos Jordbruksverket.

Import av nötkött har minskat med ca 13%. Det mesta av vårt importerade kött kommer från Danmark, Tyskland, Irland, Polen och Italien.

 

Hälften av allt kött vi äter är importerat. Läs mer hos WWF!

Samlat av Markus Göranson, utbildare på Ekocentrum, 26 augusti 2019

 

Etiketter: , , , , Last modified: 27 augusti, 2019