Nyheter

Studie: Allt fler väljer laddbara förmånsbilar

Om fler företag erbjuder personalen laddbara förmånsbilar och personalbilar så kommer fler elbilar ut på marknaden vilket bidrar till att de svenska klimatmålen kan nås. En forskningsstudie från Rise visar att laddbilar blivit ett allt populärare alternativ hos förmånsbilsinnehavarna och att mycket av det tidigare motståndet försvunnit.

180927_Pia-Sandvik-RISEForskningsrönen presenteras i en debattartikel i Göteborgs-Posten av Pia Sandvik, Rise, samt flera näringslivsprofiler.

Debattörerna konstaterar att företag står som köpare till cirka 50 procent av alla nya bilar i Sverige idag, varav hälften är bilar som primärt används i den dagliga verksamheten medan hälften är förmånsbilar och personalbilar. De sistnämnda byts normalt ut efter tre år och blir alltså snabbt en del av andrahandsmarknaden, vilket kan fungera som ett snabbspår för att föra in ny laddbar teknik i bilparken.

30 – 50 procent väljer laddbilar

Forskningsstudien visar att laddbara bilar blivit ett populärt alternativ och väljs av mellan 30 – 50 procent förmånsbilsinnehavarna. Främst skälet är den anställde får lägre förmånsskatt och att de är billigare i drift, men också att laddbilarna numera klarar att möta användarnas behov, till exempel av dragkrok och fyrhjulsdrift. Studien visar att de som provat en laddbar bil sällan vill gå tillbaka till en ren förbränningsmotorbil.

Fortfarande är dock relativt få beredda att köpa en laddbil privat på grund av det högre priset och en upplevd teknikrisk.

Ett treårs leasingkontrakt utan köptvång är därför ett viktigt sätt att få bilförare att ta steget till laddbara bilar, anser debattörerna. Ett problem är dock att totala lägre ägarkostnader inte syns i en prisbasbeloppsbaserad bilpolicy som ofta används och att laddbara bilar därför i många fall inte kommit med på listan med valbara bilar.

Läs mer:

BeliEVe II: How can electric cars become attractive as company cars?

Göteborgs-Posten

Källa: Miljö Online


Tips! Onsdagskvällen den 7 november här på Ekocentrum fokuserar vi på temat ”Hur kan snabbare utveckla hållbara transporter?”. Tiden är 18.00 – 19.30 – fritt inträde! Läs mer här!

Taggat , , , , , ,