Från att ha varit på listan över särskilt utsatta bostadsområden, tycks nu Gårdsten vara på väg ut ur krisen efter en lyckad satsning. Folk står nu i kö för att få bo i området och kriminaliteten har sjunkit radikalt.
Sverige har 23 platser som anses som ”särskilt utsatta”, varav sju i Göteborg. Men nu föreslår polisen i Göteborg att Gårdsten stryks från listan. Ett hårt arbete från Gårdstensbostäder med att anställa trygghetsvärdar, anställa sommarjobbare från området och bygga bostadsrätter ligger bakom framgångarna.
– Om du ser att man bryr sig om områdena, ökar du tryggheten och det är inte lika attraktivt för kriminella nätverket att befinna sig i Gårdsten och tystnadskulturen minskar, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolischef i Nordost, till SR P4.
Gårdstensmodellen
I området har man arbetat efter den så kallade Gårdstensmodellen, som har väckt stor uppmärksamhet runt om i landet och till och med världen.
Modellen innebär bland annat stora satsningar på att öka säkerheten för de boende genom att ha trygghetsvärdar i området, vilket har bidragit till att kriminaliteten gått ner med hälften.
Även företagandet i området har ökat. 1997 fanns åtta företag i området. Idag är antalet företag uppe i 50. De flesta anställda är från området.
Tidigare fanns över 800 lediga lägenheter i Gårdsten, men nu står folk i kö och man planerar också att bygga 1 500 bostäder fram till 2025 med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och småhus.
Källor: Miljö Online och SVT