Från att ha varit på listan över särskilt utsatta bostadsområden, tycks nu Gårdsten vara på väg ut ur krisen efter en lyckad satsning. Folk står nu i kö för att få bo i området och kriminaliteten har sjunkit radikalt.

 

Sverige har 23 platser som anses som ”särskilt utsatta”, varav sju i Göteborg. Men nu föreslår polisen i Göteborg att Gårdsten stryks från listan. Ett hårt arbete från Gårdstensbostäder med att anställa trygghetsvärdar, anställa sommarjobbare från området och bygga bostadsrätter ligger bakom framgångarna.

Om du ser att man bryr sig om områdena, ökar du tryggheten och det är inte lika attraktivt för kriminella nätverket att befinna sig i Gårdsten och tystnadskulturen minskar, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolischef i Nordost, till SR P4.

Gårdstensmodellen

I området har man arbetat efter den så kallade Gårdstensmodellen, som har väckt stor uppmärksamhet runt om i landet och till och med världen.

Modellen innebär bland annat stora satsningar på att öka säkerheten för de boende genom att ha trygghetsvärdar i området, vilket har bidragit till att kriminaliteten gått ner med hälften.

Även företagandet i området har ökat. 1997 fanns åtta företag i området. Idag är antalet företag uppe i 50. De flesta anställda är från området.

Tidigare fanns över 800 lediga lägenheter i Gårdsten, men nu står folk i kö och man planerar också att bygga 1 500 bostäder fram till 2025 med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och småhus.

Läs mer…

Källor: Miljö Online och SVT

Etiketter: , , , , Last modified: 25 september, 2018