Nyheter

Så behåller du kontakten med naturen

Eva Sanner är författare och terapeut med inriktning på ekopsykologi. Hon visar några mikromiljöer som kan fungera för en stunds kravlös, vaken vila i naturen. En glänta – gärna med en klippa eller ett träd som skydd bakom ryggen. Gräs och buskar. En sten att sitta på, en bäck eller stig att följa med blicken. Överblick. Utsikt.

191023_Skogsbad_stigDen 16 oktober handlar handlar Ekocentrums onsdagskväll om Naturens rättigheter, och den 23 oktober kommer den handla om skogsbad. Kan naturen ersätta medicinering mot t ex depression och stress? Allt fler forskare anser det! Här kan du läsa mer om naturens lugnande kraft, i en intervju ur GöteborgsPosten 3 september:

Platsen behöver inte vara spektakulär med höga fjäll och djupa dalar. Det räcker med en bänk i Slottsskogen som du återvänder till och gör till din, ett ställe där du kan låta tankarna stillna och hjärnan vila. Även i urbana miljöer kan var och en hitta sin plats, men det är bra om den ligger nära. Kanske på väg hem från jobbet eller intill bostaden så att du kan besöka den ofta, säger Eva Sanner.

Slottsskogen är dock inte hennes egen plats på jorden. För några år sedan förde kärleken henne från Stockholm till Svenshögen utanför Stenungsund. Nu är det dit hon längtar när hon längtar hem.

Eva Sanner trodde nog att hon skulle förbli samma stadsbo, fast ute på landet.

När jag flyttade närmare naturen förändrades mitt sätt att tänka. Jag har blivit mer förnöjsam och kan fokusera mindre på vad jag saknar och mer på vad jag är tacksam för, säger hon.

I sin senaste bok, Naturens hemlighet, skriver Eva Sanner om sin by Svenshögen: ”Enligt storstadsmått mätt är denna plats alldaglig, ful eller till och med dålig/…/I mina egna ögon bor jag perfekt”. Eva har lärt sig se skönheten i gärdet, bäcken och trädgården utanför sitt hus och gläds åt att känna igen varje krök och knotigt träd längs sin dagliga skogspromenad.

Det handlar mycket om anknytning, enligt Eva Sanner. Inom psykologin betonas vikten av att barn har en trygg anknytning till sina vårdnadshavare. På samma sätt behöver vi en relation till en plats. Någonstans där vi får vara som vi är, där vi känner oss trygga och inte behöver prestera för att bli godkända och vara värdefulla.

En trygg anknytning till naturen kan hjälpa oss att hantera utmaningar i livet. Vi kan gå dit med våra vardagsproblem, få tröst och stöd när vi förlorat någon eller något, och till och med få ordlösa svar på existentiella frågor, säger hon.

Naturen kräver inget svar, det är en anledning till att den kan upplevas som så trösterik. Vi behöver inte agera eller reagera när vi hör prasslande löv, porlande vatten eller fågelsång. Forskarna kallar det spontan uppmärksamhet, till skillnad från riktad uppmärksamhet – när vi måste fokusera, planera och organisera för att få vardagslivet att fungera. Kort sagt allt det där som kan göra människor stressjuka.

Men även den som inte blivit sjuk av sin stress har glädje av naturen för att återhämta sig efter intensiva arbetsperioder eller en ansträngande dag. Vi kan lära oss både tajming, tålamod och vila av naturens lösningar – det går ju inte att skynda sig att slappna av, säger Eva Sanner.

Förutom att hitta sin egen plats förespråkar Eva Sanner att vi bejakar lite mer vildhet i våra liv. Det kan handla om allt från att välja ett spår vid sidan av stigen i skogen till att då och då stänga av sin mobil.

– Vildhet är att följa sin egen rytm, att äta, sova och älska när man har lust med det. Det kan vara vilt att fråga sig själv om man är på rätt plats när man kommer tillbaka till jobbet. Och naturligtvis att vara utomhus så mycket som möjligt, det är ju där vildheten bor, säger hon.

Tillbaka till Slottsskogen och café Azalea. Där säger damen i kassan att hon tycker att det är härligt med hösten, att den är så kravlös. Eva Sanner instämmer.

Sommaren har peakat och saker tar slut, det blir ett vemod, men samtidigt ett lugn. Genom att prioritera att fortsätta vara ute i naturen kan vi ta med oss en känsla av frihet och rymd. Det kommer alltid en tid i vinter när du kan spika upp de där hyllorna inomhus, säger hon.


Titta på Vetenskapens värld i SVT Play: Frisk av naturen
Del 3 av 16: Frisk av naturen. Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder. Att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas värsta fiende. Programledare: Victoria Dyring.


Mer om vår kväll på tema skogsbad den 23 oktober  här!

Den 16 oktober ordnar vi en kväll om Naturens rättigheter!

Taggat , , , , , , ,