Eva Sanner är författare och terapeut med inriktning på ekopsykologi. Hon visar några mikromiljöer som kan fungera för en stunds kravlös, vaken vila i naturen. En glänta – gärna med en klippa eller ett träd som skydd bakom ryggen. Gräs och buskar. En sten att sitta på, en bäck eller stig att följa med blicken. Överblick. Utsikt.

191023_Skogsbad_stigDen 16 oktober handlar handlar Ekocentrums onsdagskväll om Naturens rättigheter, och den 23 oktober kommer den handla om skogsbad. Kan naturen ersätta medicinering mot t ex depression och stress? Allt fler forskare anser det! Här kan du läsa mer om naturens lugnande kraft, i en intervju ur GöteborgsPosten 27 augusti:

Platsen behöver inte vara spektakulär med höga fjäll och djupa dalar. Det räcker med en bänk i Slottsskogen som du återvänder till och gör till din, ett ställe där du kan låta tankarna stillna och hjärnan vila. Även i urbana miljöer kan var och en hitta sin plats, men det är bra om den ligger nära. Kanske på väg hem från jobbet eller intill bostaden så att du kan besöka den ofta, säger Eva Sanner.

Slottsskogen är dock inte hennes egen plats på jorden. För några år sedan förde kärleken henne från Stockholm till Svenshögen utanför Stenungsund. Nu är det dit hon längtar när hon längtar hem. Eva Sanner trodde nog att hon skulle förbli samma stadsbo, fast ute på landet.

När jag flyttade närmare naturen förändrades mitt sätt att tänka. Jag har blivit mer förnöjsam och kan fokusera mindre på vad jag saknar och mer på vad jag är tacksam för, säger hon.

I sin senaste bok, Naturens hemlighet, skriver Eva Sanner om sin by Svenshögen: ”Enligt storstadsmått mätt är denna plats alldaglig, ful eller till och med dålig/…/I mina egna ögon bor jag perfekt”. Eva har lärt sig se skönheten i gärdet, bäcken och trädgården utanför sitt hus och gläds åt att känna igen varje krök och knotigt träd längs sin dagliga skogspromenad.

Hämtat ur artikel i GöteborgsPosten Livsstil, av Lena Ekstrand


Titta på Vetenskapens värld i SVT Play: Frisk av naturen
Del 3 av 16: Frisk av naturen. Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder. Att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas värsta fiende. Programledare: Victoria Dyring.


Mer om vår kväll på tema skogsbad den 23 oktober  här!

Den 16 oktober ordnar vi en kväll om Naturens rättigheter!

Etiketter: , , , , , , , Last modified: 3 september, 2019