Nyheter

Recyclingdagen 2019 i Helsingborg 14 maj

Eldrivna fordon, uppkopplad utrustning för avfallsinsamling, automatisering, digitalisering, artificiell intelligens, nya affärsmodeller, förebyggande av avfall. De aktuella trenderna inom avfall och återvinning är många och inte sällan drivna av ny teknik.

14 maj är det dags för Recyclingdagen Helsingborg på Nya Filmstaden.
Årets tema: Trender inom avfallshantering och återvinning.

190514_Recyclingdagen_h-borg

Ur programmet:

Är det bra att panta?
Förra året lät Returpack ta fram en omfattande livscykelanalys tillsammans med Linköpings universitet. Studien visar på en stor miljö- och klimatnytta med det pantsystem vi har för dryckesförpackningar i Sverige. Inget system är dock så bra att det inte går att göra bättre och på Recyclingdagen kommer Sara Bergendorff och Carita Classon från Returpack att presentera bolagets ansträngningar för att både förbättra materialåtervinningen och att utveckla nya insamlingslösningar. De kommer också att belysa hur konsumenternas beteenden och attityder kan påverkas och hur dagens pantsystem kan inspirera till införandet av pant också på andra områden än förpackningar.

Avfallshämtning on-demand
Med sopkärl som är uppkopplade möjliggörs hämtning av avfall när kunden vill. I Helsingborg genomför NSR med samarbetspartners just nu ett försök i en stadsdel där de boendes kärl har en uppkoppling till ett speciellt nätverk. Tom Johansen från Bintel kommer att presentera sin utveckling av ett reglage som monteras på kundens kärl. När denne vill ha kärlet tömt går en signal iväg.
Systemet som tar emot signalerna optimerar den rutt som sopbilarna sedan kör och resultatet blir en effektivare avfallshämtning där bara fulla kärl töms, istället för det konventionella sättet att tömma alla kärl i ett område samtidigt, oavsett fyllnadsgrad. Björn Jacobsson, IT- och digitaliseringschef på NSR, kommer att berätta om denna del av systemet.

Det blir också en presentation om det speciella LoRa-nätverket i staden som utgör en förutsättning för att systemet med sophämtning ”on-demand” ska fungera. Nätverket ägs av Öresundskraft och det blir Johan Nyström, stadshubbansvarig vid affärsområdet Kommunikationslösningar som kommer att berätta mer om detta.

Automatiserad sortering
På Återvinningsgalan vann OP Teknik priset som Årets innovatör. Till Recyclingdagen kommer man med en presentation av sitt koncept för robotiserad sortering av blandat avfall.

Dagen kommer också att innehålla punkter om artificiell intelligens, det senaste inom fordon för avfallsinsamling, återvinningsmaskiner och mycket mer.
Boka din biljett och säkra din plats, vi lovar att det blir en givande
och lärorik dag som du inte vill missa!

I konferensbiljetten ingår fika, lunch och dokumentering samt möjlighet att nätverka med Sveriges ledande företag och personer inom återvinningsbranschen.

Läs mer och anmäl dig här!

När: Tisdag 14 maj
Tid: 08.00-17.00
Var: Filmstaden, Mäster Palms Plats 10, Helsingborg

Mer på recyclingdagen.se

Taggat , , ,