Ingenting maxar julkänslan som en väldoftande gran. Men visste du att på en normalstor svensk julgran sitter en halv miljon barr! Så hur får man barren att sitta kvar över jul och nyår?

Läs granexperten Anna Bensons 5 tips för en fin julgran:

161207_julgran_hallbar_smalandsgranen1. Välj en så färsk gran som möjligt
Fråga alltid när granen är huggen – en så färsk gran som möjligt är bäst. Våra granar huggs så sent som i november.

2. Färsk snittyta
Precis som hos nysnittade snittblommor sugs vattnet upp lättare hos granen om den har en färsk snittyta. Detta gör vi alltid åt dig.

3. Låt granen mellanlanda
Om en gran utsätts för ett hastigt miljöombyte riskerar den att barra snabbt. Så låt granen tina upp långsamt innan den placeras i foten. Välj ett svalt utrymme med några plusgrader, exempelvis i ett garage. Var noga med att granen hela tiden har vatten – gärna ljummet till en början. Om du inte har möjlighet att ställa granen svalt kan du ta in den i badrummet, ställa roten i vatten och duscha den varannan timme i kallt vatten. Efter cirka ett halvt dygn är granen redo att sättas i foten.

4. Undvik värmekällor
Tänk på att inte ställa granen för nära värmekällor som element eller kaminer, eftersom den då snabbt torkar ut och börjar barra.

5. Mycket vatten
Att socker, magnecyl eller whiskey skulle vara bra för granen är bara en myt. Ge den istället mycket vatten, särskilt det första dygnet. Torkar julgranen ut så trillar barren av. Att spreja vatten på grenarna är ett bra tips eftersom granar gillar hög luftfuktighet.

Vill du lära dig mer kika här!

Här kan du beställa Granboken.

Källa: Smålandsgranen

Etiketter: , , , Last modified: 7 december, 2016