Nyheter

Ge fler tillgång till elektricitet med solceller

25%, eller en fjärdedel, av de som bor i urbana delar av Zambia har i dagsläget tillgång till elektricitet. På landsbygden har endast 3% tillgång till elektricitet. I Sverige är tillgång till elektricitet något vi aldrig eller sällan behöver tänka på. Det bara finns där, redo att ladda våra telefoner, kylskåp, datorer och lysa upp våra hem när det behövs.

Hanna Lindquist på TRINE berättar hur de medverkar till att lösa den här orättvisan:

161207_trine_zambia_kvinna_solceller– På TRINE är vi väl medvetna om att långt ifrån alla kan ta detta för givet och vårt stora mål är att eliminera energifattigdomen världen om. Just nu arbetar vi på att förse över 7000 människor i Zambia med ren solenergi. Under Oktober besökte vårt projektteam Matero, strax utanför Lusaka i östra Zambia.

På plats mötte de den lokala solenergientreprenören Vitalite som enligt Frank, Vitalite:s säljrepresentant, längtat efter möjligheten att få installera solenergilösningar.

Efterfrågan för solenergi är hög – men vi har inte nog med produkter!

Trots detta har företag så som Vitalite svårt att tillgodose efterfrågan på grund av bristande tillgång till kapital. Det är just därför vi vill göra det möjligt för privatpersoner att investera i solenergi-projekt, med positiv social och miljövänlig påverkan samt möjlighet till avkastning på investerat kapital.

– I Matero träffade vi en av Vitalite:s kunder, Frida. Hon såg solpanelerna på taket hos en vän och bestämde sig direkt för att köpa det själv. Tack vare detta kan nu Fridas barn studera på kvällarna och hon drömmer själv om att äga en dag äga en TV. Det skulle innebära en helt ny möjlighet till information och kunskapsinhämtning. Solenergi är inte bara bättre för klimatet, hälsan och den lokala ekonomin. Den förändrar liv och öppnar upp tidigare helt otänkbara möjligheter för de människor där behovet är som störst, avslutar Hanna Lindquist, som du når på hanna@jointrine.com.

Gör skillnad du med! Till TRINES hemsida.

TRINE är en av de 20 hållbara regionala innovationer som Ekocentrum visar i temarummet ”Nya innovationer för det goda livet”, i samarbete med Västra Götalandsregionen.

Taggat , , ,