Sida blir som första statliga biståndsorgan i världen att gå in som garant för en crowdfunding-plattform.

161207_trine_zambia_kvinna_solceller– Beräkningen är att minst en halv miljon människor, framförallt i östra Afrika, ska få tillgång till el på det här sättet, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Det rådde sommarstämning på Sidas högkvarter på Valhallavägen i Stockholm när generaldirektören Carin Jämtin och den ekonomiska rådgivare Hanna Holmbergförkunnade nyheten: Sida blir som första statliga biståndsorgan att gå in som garant till en crowdfunding-plattform.

– Det är jättekul att vara först, att gå i främsta ledet. Jag vet att Storbritannien, Frankrike och USA kollar på vår lösning också.

Sida har hållit på med sin garantiverksamhet sedan tidigt 90-tal, men har växlat upp rejält de senaste tio åren. Nästa satsning blir alltså inom crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska.

Plattformen, Trine från Göteborg, som Sida valt att samarbeta med finansierar solenergiprojekt i Afrika.

– Vi garanterar 60 procent av en låneportfölj på 100 miljoner kronor till företag inom förnybar energi. Beräkningen är att minst en halv miljon människor, framförallt i östra Afrika, ska få tillgång till el på det här sättet, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Vad tror ni kommer locka mer folk att investera nu?

– Att vi går in som garanter kommer göra många svenska smålånsgivare tryggare, helt enkelt, Sida-märket är en trygghet. Men sedan tror jag också att det blir viktigare för många svenskar att bidra till fattigdomsminskning, säger Carin Jämtin.

Hur bidrar en sådan här satsning till minskad fattigdom?

– Oj, jättemycket. Ren energi är mer hälsosamt, billigare och frigör mer tid. Istället för att hugga och hämta ved kan man nu istället bruka sin jordplätt eller hjälpa sina barn med läxan. Man får mer möjligheter efter solen gått ner, säger Carin Jämtin, och fortsätter.

– Det finns inget ställe i världen där fattigdomen minskat på ett hållbart sätt utan tillgång till el.

Det är klart att det alltid finns risker, man ska inte vara naiv.

Hur fungerar crowdfunding-plattformar?

– De fungerar som en mellanhand, kan man säga. Du kollar på deras hemsida och säger ”detta projekt i Zambia ser bra ut, det projektet vill jag låna ut pengar till”, och så går pengarna direkt till det specifika projektet, berättar Hanna Holmberg.

– Det är en tjänst som bedömer vilka företag som är seriösa, och sammanfattar deras projekt så att investerare vet vad de ska investera i. Som en förmedling kan man säga.

Vad finns det för risker med dessa projekt?

– Det är klart att det alltid finns risker, man ska inte vara naiv. Men vi bedömer dem ändå som väldigt små. Men en risk är ju att plattformen inte får in tillräckligt med investeringar, och då blir det ju inget. Men det verkar redan nu som att så inte är fallet, säger Carin Jämtin.

Riskerar Sida att förlora några pengar?

– Vi riskerar ju att bli av med det vi lagt in i projektet, juristkostnader och riskvärderingar som uppgår till 950 000 kronor. Sedan så betalar ju också plattformen en riskpremie till oss. Självklart finns det en risk, men den är liten, säger Hanna Holmberg.

Källa: SvD


Trine_Pitcha-vinnare_150128Fotnot: TRINE har varit med som gott exempel i Ekocentrums utställning med hållbara innovationer sedan 2015. När vi och ALMI ordnade ”Pitcha din hållbara idé” året innan, vann de första pris. Vi fortsätter att inspirera människor med bland annat det här positiva exemplet…

Etiketter: , , , Last modified: 30 maj, 2018