Solenergiplattformen Trine tar in 60 miljoner kronor i nytt kapital. Bland investerarna finns Gullspång Invest och ett antal kända affärsänglar. Vi säger stort GRATTIS till detta innovationsgäng, som är ett av de 20 exempel på hållbara innovationer som Ekocentrum visar upp i samarbete med Västra Götalandsregionen.

170628_TRINE_60Mkr_gänget

Göteborgsbolaget Trine (NTL) har utvecklat en digital plattform som låter privatpersoner låna ut pengar till solenergiprojekt, som kan förse byar i utvecklingsländer med ren elektricitet. Plattformen gör det enkelt för människor att bidra där det behövs som mest, samtidigt som deras investeringar ger avkastning.

Trine har tidigare tagit in 5 miljoner kronor i finansiering från affärsänglar som Let’s Deal-grundaren Alexander Hars.

Nu tar bolaget in 6 miljoner euro, närmare 60 Mkr, från Gullspång Invest, affärsänglarna Andrew Reicher, på Berkeley Energy Africa, och Lars Thunell. Det rapporterar Tech.eu.

Pengarna ska användas till att öka kapaciteten i Östafrika och Europa med särskilt fokus på områden med dålig tillgång till elektricitet, skriver Tech.eu. Enligt bolaget får 125 000 människor i år tillgång till el tack vare Trines projekt.

Lars Thunell (NTL) har tidigare varit vd för SEB och är nu toppchef inom Världsbanken. Utöver investeringen i Trine har han också investerat i techbolaget Manomotion (NTL).

Trine_logoTrine omsatte i fjol knappt 3 Mkr och redovisade en förlust på 2,3 Mkr. Bolaget var ett av de tävlande under Di Digital Startup Tour i fjol. Tillsammans med Visiba Care och 1928 Diagnostics tog de sig till finalen i Göteborg.

Källa: DI Digital 170628

Mer om TRINE i vår innovationsutställning…

Läs mer: De tog hem segern vid Startup Tour i Göteborg

Läs även: Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Etiketter: , , , , , Last modified: 28 juni, 2017