Tidningen Ingenjören: Intresset för solenergi växer snabbt i Sverige just nu och det kommer allt fler lösningar med integrerad solcellsteknik. I Örnsköldsvik bygger företaget Soltech Energy integrerade fasadlösningar på två fastigheter.

190625_Sara-Klingberg1-696x470_ingenjören

Integrerade fasadlösningar innebär att traditionellt byggmaterial ersättas med solceller. På fastigheterna i Örnsköldsvik ersätter solceller tegel, puts och fasadskivor. Det är Soltech Energys första affär för en integrerad fasadlösning i Sverige.

Solcellerna monteras precis som andra fasadmaterial med en ventilerad luftspalt. Enligt simuleringar kommer solcellerna att producera ungefär 22 000 kWh per år.

Sara Klingberg, teknisk chef, på Soltech Energy, säger att en solcellsfasad endast är marginellt dyrare än en traditionell fasadlösning.  Dessutom betalar sig den extra kostnaden genom elen fasaden genererar.

Sara Klingberg menar att är solceller på fasaden ett bra alternativ för våra svenska förhållanden, eftersom en fasadlösning kan fånga upp energin under en större del av dagen då solen står lågt under höst och vår.

Läs mer i tidningen Ingenjören…

Källa: Ingenjören, Anna Nyström

Bild: Ingenjören

Etiketter: , , , Last modified: 25 juni, 2019