Elbilar är bättre för miljön än fossildrivna bilar, det står klart när Power Circle tillsammans med BIL Sweden, Motorbranschens riksförbund och IVL – Svenska Miljöinstitutet sammanställt resultat från nya forskningsstudier. I en ny informationsfilm reds grundläggande miljöaspekter kopplade till batterier ut. Därtill har ett kompletterande faktablad med källor tagits fram.

 

Inom de närmaste åren kommer det enligt Power Circle att lanseras mer än 100 olika modeller av laddbara bilar och priset för helt eldrivna bilar beräknas nå samma nivå till 2025. Eftersom elbilar även är billigare att köra och äga än bensin- och dieselbilar väntar en explosionsartad utveckling inom elbilssektorn.

Det gäller därför att samhället storsatsar på forskning inom framtida mindre miljöbelastande batterikemier och ser till att vi i Europa får till en säkrad funktionell och hundraprocentig återvinning av batterier och elmotorer, säger Lisbeth Dahllöf, LCA-forskare på IVL.

Sparar 60 – 70 procent

Men hur bra är batterier och elbilar för miljön? Beräkningar som Lisbeth Dahllöf gjort visar att batteridrivna fordon är tydligt bättre än fossildrivna fordon i Sverige. En liten elbil sparar totalt 60 – 70 procent av växthusgasutsläppen under sin livstid (18 000 mil) jämfört med motsvarande fossildriven bil i Sverige.

Även i Europa bidrar en elbil till minskade utsläpp även om utsläppen från elproduktionen är betydligt högre.

Klimatet behöver en snabb övergång till elbilar. I ett digitaliserat energisystem finns dessutom fler miljövinster eftersom elbilens batteri kan användas för att snabba på omställningen till nya förnybara energikällor, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle i ett pressmeddelande.

Nyare studier från till exempel EEA och Danska klimatrådet bekräftar bilden av att elbilen på totalen är det bättre miljövalet – och att hur mycket bättre den är beror på antaganden om elproduktionen i det omgivande energisystemet.

Läs mer hos Power Circle här

Läs mer hos IVL här

Faktablad: Batteriers miljöpåverkan

 

Etiketter: , , , , , Last modified: 26 mars, 2019