TRINE – kopplar ihop privata investeringar med solenergiprojekt

1,2 miljarder av världens befolkning lever helt utan, eller med begränsad tillgång till, elektricitet. Samtidigt finns det 1 miljard människor som letar efter något meningsfullt att investera tid och pengar i, för att bidra till en bättre värld.

Sidonge_TRINETRINE, en Göteborgsbaserad start-up, vill genom sin digitala investeringsplattform koppla ihop investeringar från privatpersoner med lokala solenergiföretag som behöver lån för att kunna skala upp sin verksamhet och förse människor med ren elektricitet. Göteborgsbaserade TRINE är en fin-tech startup som är en del av Chalmers Ventures Acceleratorprogram.  Affärsidén är att genom gräsrotsfinansiering sammanföra kapital från privata investerare i västvärlden med solenergiprojekt i utvecklingsländer. Projekten bidrar inte enbart till finansiella vinster utan också till sociala och miljömässiga vinster vilka är lika viktiga för att TRINE ska bedöma sina projekt som framgångsrika. 

161207_trine_zambia_kvinna_solcellerFörst identifierar TRINE ett projekt där behovet av elektricitet är mycket stort. Därefter erbjuds privatpersoner att investera i det aktuella projektet. Det insamlade kapitalet investeras i solenergiprodukter som säljs eller installeras av lokala solenergiföretag, vilka TRINE väljer ut efter en noggrann företagsbesiktning. Elen som produceras blir billig. Människorna i projektet kan spara pengar då de slipper att köpa in två gånger så dyr, smutsig och skadlig fotogen för att få ljus. De köper enkelt sin solenergi genom att via mobiltelefonen använda en switch-tjänst som gör att elen slås på omedelbart.

Trine_Pitcha-vinnare_150128– Tillsammans kan vi göra stora sociala och miljömässiga vinster. Vi har bland annat sett att 180 procent fler flickor får gå i skolan när familjernas energikostnader sänks. Elen och tillgång till TV gör det även möjligt för människor att ta del av nödvändig samhällsinformation och kunskap. Som en direkt konsekvens av det har vi sett hur fler människor går och röstar i val. Vi har också sett att ökad kunskap lett till att bönder lärt sig odla på ett sätt som gör att de kan skörda sina åkrar två gånger om året istället för en, säger Sam Manaberi, TRINEs VD och grundare som i år (2015) utsågs till årets sociala entreprenör av SEB.

Investerarna kan enkelt följa utvecklingen i sitt projekt via uppdateringar på hemsidan. TRINE satsar på en god användarupplevelse och det finnas både rörliga bilder och textuppdateringar om projektet. På så sätt kan investerare försäkra sig om att pengarna verkligen gör skillnad för människor.

– Jag vill påpeka att det inte rör sig om någon välgörenhet. Målet är hela tiden att investerarna ska få tillbaka sina pengar med avkastning när projektet är betalt. Det här är en investering för människor som tror på att det finns affärsmässiga lösningar på världens stora utmaningar, säger Sam och fortsätter:

– Upplevelsen av att vara med och rädda världen ska inte vara en premiumprodukt som är förunnad dem med stora bankkonton som går på glammiga galor. Vi vill göra det enkelt och tryggt att investera etiskt. Med små investeringar från vanliga människor kan TRINE vara med och bidra till att utrota energifattigdomen i världen. Vårt mål är att vi genom vår plattform ska ha försett 66 miljoner människor med tillgång till elektricitet inom 5 år, säger Sam.

Kontakt: hello@jointrine.com

Till TRINEs webbplats

Fotnot: I januari 2015 vann TRINE ALMIs tävling ”Pitcha din hållbara idé” bland 24 tävlande som alla presenterade sig för jurys på Ekocentrum.


VGR_run_png_proj_medfinans_transpTRINE ingick i temautställningen Nya innovationer för det goda livet, som visades på Ekocentrum under 2017. Vi valde där ut 20 exempel på hållbara innovationer inom olika branscher, alla med rötter i Västra Götalandsregionen.