Slemmiga men välgörande. Så beskriver Sofie Allert, vd för Swedish Algae Factory, de kiselalger som bolaget vill använda för att förbättra solceller och UV-skydd. Nyligen vann hennes bolag Di Startup Tour i Göteborg. Ekocentrum har visat upp Swedish Algae Factory som exempel på hållbara innovationer redan från starten och vill naturligtvis gratulera dem till den aktuella segern och alla framgångar!

181025_swedish-algae-factory-sofie-allert

Naturen och evolutionen är vår främsta ingenjör. Vi försöker fånga den innovationskraften i vår affärsidé”, säger Sofie Allert, vd och medgrundare av Swedish Algae Factory som tog hem vinsten i Di Digital Startup Tour i Göteborg under onsdagskvällen.

Bolaget, som odlar kiselalger som kan användas bland annat för att förbättra solceller och för hudvård, är därmed kvalificerade till den stora finalen i Stockholm den 28 november.

Slemmiga för människofötter måhända, men algernas skal har optimerats av evolutionen för att säkra organismens överlevnad, berättar Sofie Allert.

Vi jobbar med lokala alger som växer på botten av Sveriges hav och sjöar. Det är såna där slemmiga saker som man kan känna när man doppar foten”, säger hon.

De behöver kunna fånga upp visst ljus men samtidigt hålla skadligt UV-ljus borta, liksom kunna ta bort och avge kemiska substanser.

Det är de här egenskaperna som kommer Swedish Algae Factory till nytta.

Det här kan man använda i en rad industriella tillämpningar. Materialet är robust och går inte sönder så lätt vilket många syntetiska alternativ gör”, säger hon och berättar att tester har gjorts som visar att kiselalgerna förmåga att fånga upp ljus kan öka effektiviteten i solpaneler.

Ett annat spår är hudvård. Där driver bolaget just nu ett pilotprojekt tillsammans med L’Oréal för att ta fram ett naturbaserat och miljövänligt UV-skydd.

Vi jobbar framför allt mot solcellsmarknaden. Anledningen till att vi är inne på huvdvårdsmarknaden är för att det är kul att tjäna pengar”, berättade hon under pitchen.

Swedish Algae Factory grundades 2014 och har tagit in riskkapital från Almi Invest och Chalmers Ventures samt fått bidrag från EU och energimyndigheten på 17 respektive 7 miljoner kronor.

Affärsmodellen innebär att man säljer materialet per gram och Sofie Allert beskriver bolaget som en råvaruleverantör.

I dagsläget odlas algerna i en pilotanläggning i Kungshamn.

Vi jobbar med en landbaserad fiskodling och odlar algerna på deras vatten, som innehåller mycket fosfor och kväve. Man kan säga att vi gör en konstgjord algblomning. Målet är att restprodukterna från algerna så småningom ska kunna bli fiskmat”, säger Sofie Allert.

Tanken är att börja bygga en komplett anläggning nästa sommar och börja kunna producera under den andra halvan av 2020.

Alger är verkligen underskattade. Vi vill se till att det här materialet kan skapa så mycket nytta som möjligt”, säger hon.

Naturen och evolutionen är vår främsta ingenjör. Vi försöker fånga den innovationskraften i vår affärsidé

Källa: DI digital

Etiketter: , , , Last modified: 25 oktober, 2018