Av världens större ekonomier är Indiens just nu den snabbast växande. Enligt Internationella valutafonden väntas landets BNP växa med 7,3 procent i år och totalt står Indien för omkring 15 procent av den globala tillväxten. Indien har både världens snabbast växande ekonomi och världens mest förorenade städer, skriver Bloomberg.

181025_indienfororeningar

Samtidigt ligger världens tio mest förorenade städer i landet, noterar Bloomberg som hänvisar till statistik från Världshälsoorganisationen.

Om Indien fick bukt med föroreningarna skulle inte bara befolkningen må bättre, utan även landets ekonomi, skriver tidningen.

Enligt beräkningar från Världsbanken kan sjukvårdskostnaderna och produktivitetsförlusterna till följd av den dåliga luften nämligen kosta Indien uppemot 8,5 procent av landets BNP.

Förra året, exempelvis, stängdes 4 000 skolor ned tillfälligt i landetshuvudstad New Delhi som en följd av luftproblemen, enligt New York Times.

I Kina, ett annat snabbt växande land som har brottats med luftföroreningar, har situationen till viss del förbättrats efter att regimen prioriterat att få ned ohälsotalen.

Peking har kapaciteten att agera snabbt och beslutsamt, och mer effektivt än demokratier som USA och Indien“, säger historikern Daniel Gardner, som har skrivit en bok om Kinas miljöproblem, till Bloomberg.

Indiens regering har bland annat förespråkat solkraft och förbättrat utsläppsstandarder. Men miljögrupper vill se fler konkreta mål och en nationell plan för renare luft, skriver Bloomberg.

Men myndigheterna i Indien är på det klara med att det krävs större insatser, enligt Harsh Vardhan, som är landets minister som ansvarar för miljön och klimatförändringar:

Vi påstår inte att allt är bra som det är, att vi kan slappna av nu. Vi slappnar inte av ens för en sekund“, säger han till Bloomberg.

Bilden: Höstmorgon i utkanterna av New Dehli, en stad som tampas med luftföroreningar.

Källa: Veckans Affärer

Etiketter: , , , , , , , Last modified: 25 oktober, 2018